Rimska utrdba Kastra

Med vsemi slovenskimi kraji, ki so dediči rimskih mest, je le še v Ajdovščini ohranjeno skoraj povsem strnjeno rimskodobno obzidje s štirinajstimi stolpi. Rimljani so utrjen vojaški tabor, ki je bil vključen v obrambni sistem vzhodnih meja rimskega cesarstva, začeli graditi okoli leta 270. Ajdovščina se je dolga stoletja razvijala izključno znotraj njega. Rimljani pa so v Ajdovščini pustili še veliko drugih zanimivih sledi.

Stolp št. 8Obhodna pot Kastra
Privoščite si nepozaben sprehodokrog starega mestnega jedra. Glavna pot se v različnih smereh preko manjših trgov povezuje z glavnim mestnim trgom, nekdanjim rimskim forumom, v notranjosti mesta.

Zgodovinska bitka v siloviti burji
Leta 394 je med rimskim cesarjem Teodozijem in upornikom, poganom Evgenijem, potekala znamenita zgodovinska bitka, ki je navdihovala tudi mnoge rimske pesnike. Zmago Teodozija je usodno odločila silovita ajdovska burja, ki je preusmerila puščice in zlomila moč nasprotnika.
Poleti leta 2009 je Društvo Teodozij iz Vrhpolj v sklopu velikega Rimskega spektakla v Vipavski dolini uprizorilo bitko.

Antična kopalnica
Kako velik pomen so Rimljani pripisovali kopališčem, potrjujejo tudi manjše rimske terme, ki so jih zgradili v Ajdovščini. Ostanki kopališča se nahajajo v južnem delu mesta, na območju današnje tržnice.