Šola, odprta v svet

datum: 05.10.2018
kategorija: Novice

S poletno prenovo atrija je Srednja šola Veno Pilon lepo zaokrožila vizualno podobo šolskega območja. Včerajšnja otvoritev pa je naznanila tudi začetek obeleževanja 20. obletnice programa Predšolska vzgoja.

Ravnatelj Andrej Rutar je na proslavi poudaril, da se s prenovo atrija in okolice šole, ki se odpira navzven, tudi sama šola odpira v svet. Spodbuda k prenovi so bili obsežni posegi v bližnji okolici, predvsem gradnja nove osnovne šole, nova prometna ureditev. Atrij, ki je še vedno delno pokrit, se z velikimi okni, linami, odpira proti mestu ter bližnji osnovni šoli. Tribune so delno preurejene, še vedno pa zelo uporabne – za druženje dijakov med odmori, ali pa kot zunanja učilnica za pouk. Prenovo je v celoti financirala šola sama.

Hkrati z veseljem ob prenovi se je pričelo obeleževanje 20. obletnice programa Predšolska vzgoja. V 20 letih je v tem programu maturiralo 1300 dijakinj in dijakov. Letos jih program obiskuje 300, prihajajo iz celotne Severnoprimorske regije. Skozi 20 let se je marsikaj spremenilo – od sestave razredov, v zadnjih letih vzgojiteljska šola ni več zgolj domena deklet, v razredih je več fantov, do učnega programa, ki danes daje več prednosti praktičnemu delu – dijaki obiskujejo vrtce, tudi v tujini, en oddelek ajdovskega vrtca pa imajo tako-rekoč v svoji hiši.

SŠ Veno pilon - odprtje atrija K besedi so na slovesnosti povabili tudi župana Tadeja Beočanina: »Čestitam vsem, ki so sodelovali pri tej imenitni prenovi, ki hkrati simbolno povezuje dva, z vrtcem pa celo tri nivoje izobraževanja. Ne predstavljam si, da Ajdovščina ne bi imela srednje šole, zato pozorno spremljam vaše dosežke tako na šolskem kot na obšolskem področju. Ko si sedaj vsi skupaj, torej srednja šola, občina in tudi podjetja iz živilske branže, ki je še vedno zelo močna ali celo močnejša kot pred časom, prizadevamo, da bi dobili ustrezen srednješolski program s tega področja, se velja spomniti tistih, ki so pred 20 leti pripeljali v Ajdovščino program predšolske vzgoje. Dijakinje in dijaki tega programa nedvomno dajete dodaten SŠ Veno pilon - odprtje atrija utrip našemu mestu. In obratno, mnogi med vami se boste šolanja v Ajdovščini zagotovo spominjali vse življenje, saj je že mladost sama po sebi porok za lepa doživetja, pa čeprav v šolskih klopeh ne gre vedno vse gladko.«

Program odprtja so oblikovali dijaki z igranjem in petjem ter pod budnim očesom Vena Pilona, ki je otroke iz vrtca obdaril z bomboni, ostale obiskovalce pa z vrednotami, ki jih negujejo v šoli. Simbolni trak sredi prenovljenega atrija pa so skupaj prerezali zadnji trije ravnatelji šole: Drago Bratina, Alojz Likar in Andrej Rutar.