Taja in Ivo Boscarol Ajdovščini donirala 25 milijonov evrov

datum: 18.03.2022
kategorija: Novice

Včeraj je kot strela z jasnega odjeknila novica o vstopu strateškega partnerja v podjetje Pipistrel. Na današnji tiskovni konferenci, na kateri so bile pojasnjene podrobnosti poslovnega povezovanja domačega izdelovalca ultralahkih letal z enim najpomembnejših proizvajalcev letal na svetu, pa je še bolj odmevala novica o donaciji Taje in Iva Boscarola Občini Ajdovščina. Taja in Ivo Boscarol družbenemu razvoju naše občine namenjata kar 25 milijonov evrov!

Župan TAdej Beočanin in Ivo Boscarol sta podpisala pisma o nameri za donacije Občini Ajdovščina v višini 25 milijonov evrovAjdovski Pipistrel je svetovno znan proizvajalec ultralahkih letal, znan po svoji napredni in inovativni tehnologiji, ki stremi predvsem k razvoju naravi prijaznih električnih letal in trajnostnemu letenju. Presenetljivo včerajšnjo novico o prodaji podjetja je na današnji tiskovni konferenci podrobneje predstavil Ivo Boscarol, ki še naprej ostaja pomemben del družbe. “Za zagotovitev doseganja Pipistrelovih ambicioznih ciljev ter za nadaljevanje naše zgodbe o uspehu bo združitev Textrona in Pipistrela omogočila dostop do strokovnega znanja in virov, ki Pipistrelu samemu sicer ne bi bili dostopni,” poudarja Boscarol. Ameriška družba se zavezuje, da Pipistrel ostaja, tako kot tudi njegova globalna usmeritev – trajnostno letenje.

 

Sledilo je novo presenečenje – ob pomembni poslovni prelomnici sta Taja in Ivo Boscarol napovedala še donacijo Občini Ajdovščina, kot njun prispevek k razvoju naše občine. Občina bo pridobila 25 milijonov evrov, čemu bodo namenjeni, pa je zapisano v treh pismih o nameri, ki sta jih ob tej priložnosti z županom Tadejem Beočaninom podpisala Taja in Ivo Boscarol.

Donacija Iva in Taje Boscarola »Danes bova s hčerko donirala 25 milijonov evrov za tri velike donacije v dobrobit ne zgolj občine Ajdovščina, pač pa celotne Slovenije. Občina Ajdovščina se izredno hitro razvija … prepričan sem, da bo z našimi donacijami tudi najbolj varna in najbolj prijazna,« je izjemno darilo napovedal Ivo Boscarol, ki upa, da bodo njegovemu zgledu sledili tudi podjetniški kolegi.

20 milijonov evrov Taja in Ivo namenjata izgradnji zdravstvenega centra ter infrastrukture za vzpostavitev večnamenske helikopterske storitve v novem logističnem centru na letališču v Ajdovščini, s čimer želita donatorja prispevati k boljši zdravstveni oskrbi občanov. To je nadvse pomembna in neprecenljiva pridobitev za občino, uresničeni in obogateni bodo načrti o sodobnem logističnem centru, kjer bodo združene vse službe s področja zaščite in reševanja.

Štiri milijone evrov bo porabljenih za izgradnjo muzeja letalske zgodovine s centrom znanosti v Ajdovščini, s stalno razstavo o zgodovini in dosežkih letalstva na Ajdovskem in širšem Goriškem, znanstvenim muzejem ter različnimi interaktivnimi animacijami za otroke in mlade s področja tehnike in naravoslovja. Umestitev je načrtovana severno od letališča, v sklop občinskega projekta razvoja izobraževalnih in drugih javnih programov.

Milijon evrov pa kot protiutež podrtim drevesom in zelenicam, ki so bile zaradi novogradenj v zadnjih letih odstranjene iz mesta in okolice, namenjata zazelenitvi in hortikulturni ureditvi mesta Ajdovščina in širše okolice. Namen tega dela donacije je zagotavljanje prijaznejšega življenjskega okolja.

(Podrobnosti o donacijah v pismih o namerah, ki so pripeta na dnu prispevka.)

Župan Tadej Beočanin: »Donacija Taje in Iva Boscarola Občini Ajdovščina v višini 25 milijonov evrov je zgodovinski dogodek za našo občino. Namenila sta jo izgradnji novega zdravstvenega doma z urgentnim centrom, lekarne, letalskega muzeja s centrom znanosti, operativno-servisnega centra za helikoptersko reševanje, nakupu helikopterja za reševanje in gašenje ter ozelenitvi Ajdovščine. Vse investicije nameravamo dokončati do leta 2026.

V svojem imenu in imenu vseh občank in občanov se Taji in Ivu Boscarolu iz srca zahvaljujem za donacijo. Ajdovščina je bila v torek razglašena za razvojno najbolj prodorno občino v Sloveniji. Ta donacija bo pomenila še dvakrat hitrejši razvoj v prihodnjih štirih letih, tako velika je. Za primerjavo – znesek donacije je enak povprečnemu celoletnemu proračunu občine oziroma vrednosti, ki jo ima občina za investicije na voljo v štirih letih.«

urejena skupinskaPodpisu pisem o nameri so prisostvovali tudi najpomembnejši akterji na področju zdravja in zaščite v naši občini – direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar, direktorica Lekarne Ajdovščina Katja Krušič in Igor Benko, poveljnik Civilne zaščite Občine Ajdovščina. Vsi trije so izrazili izjemno hvaležnost v imenu svojih ustanov in v imenu občank in občanov. Benko je poudaril, kako koristen pomembna pridobitev za regijo in celotno Slovenijo bo reševalni center s helikopterjem in ekipo, ki bo v stalni pripravljenosti.

Ni mogoče izraziti hvaležnosti ob tako plemeniti gesti. Občina bo zagotovo uspešnejša zaradi vaju, hvala, Taja in Ivo Boscarol!

 

Pisma o nameri, ki sta jih na današnji tiskovni konferenci podpisala Ivo Boscarol in župan Tadej Beočanin:  

Pismo o nameri za donacijo sredstev za izgradnjo zdravstvenega centra ter infrastrukture za vzpostavitev večnamenske helikopterske storitve v novem logističnem centru na letališču v Ajdovščini

Pismo o nameri za izgradnjo muzeja letalske zgodovine s centrom znanosti v Ajdovščini

Pismo o nameri za donacijo za ozelenitev javnih površin v Ajdovščini in njeni okolici