Pomoč za Ukrajino

datum: 24.03.2022
kategorija: Novice

V marcu sta na pot proti Ukrajini krenila že dva kamiona s humanitarno pomočjo, ki smo jo zbrali občanke in občani, ajdovska podjetja in Občina Ajdovščina. Pomoč se zbira še naprej, organizira pa se tudi nudenje pomoči za begunce, ki so ali še bodo prispeli v naše kraje.

Ajdovske humanitarne organizacije so se nemudoma odzvale na pretresljive novice o vojni v Ukrajini ter organizirale zbiranje pomoči. Na dolgo pot iz Ajdovščine v Ukrajino sta krenila že dva kamiona s humanitarno pomočjo – hrano, sanitetnim materialom in higienskimi pripomočki. Pomoč zbirata domači humanitarni organizaciji Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina in Karitas, odzvala pa so se tudi domača podjetja – podjetje Mlinotest je doniralo kar šest palet pašte, velika zahvala gre tudi zaposlenim v podjetju Pipistrel, ki so se samoiniciativno organizirali in zbrali materialno pomoč. Občina Ajdovščina v Ukrajino pošilja večje količine zaščitnih mask, lateks rokavic in razkužila. Logistično akcijo koordinira občinska Civilna zaščita, ki s svojimi tovornimi vozili odvaža zbrano pomoč do večjih zbirnih centrov. Hvala vsem občanom za darovano, hvala vsem prostovoljcem, ki pomagajo sortirati, pakirati, nalagati …

pomoč ukrajini - ukrajina.jpgAkcija zbiranja humanitarne pomoči še vedno teče. V skladišču Logističnega centra pomoč zbira Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina: ob ponedeljkih in petkih med 16. in 18. uro ter ob sredah med 13. in 18. uro. Karitas zbira pomoč v svojih prostorih v bivši vojašnici Srečka Kosovela, na Vipavski cesti 11, od ponedeljka do petka, od 8. do 15. ure. Dobrodošli so higienski pripomočki, kompleti prve pomoči, osebna reševalna oprema, zapakirana hrana … Na računu Rdečega križa TRR SI56 0310 0111 1122 296 se zbira tudi denar. Sklic je SI00 96889, koda namena pa CHAR. Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim sms-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM, s čimer darujejo en evro, ali BEGUNCEM5, s čimer darujejo pet evrov. Tudi Karitas ima odprt račun, na katerega lahko nakažete denarno pomoč: TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 761 s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini 5 evrov pa je mogoče posredovati tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Na računu karitas pa se zbirajo tudi sredstva iz dobrodelne akcije ajdovskih umetnikov Umetniki za Ukrajino.  

Občini Ajdovščina in Vipava pa sta pripravljeni tudi na prihod beguncev. V teh dneh bo izšla zgibanka z osnovnimi informacijami tako za občanke in občane kako pomagati, kot tudi v ukrajinskem jeziku za begunce, kam se obrniti po različne vrste pomoči. Prva pot za begunce, ki želijo pridobiti začasno zaščito razseljene osebe, je policijska postaja, od koder bodo napoteni naprej. Osnovno pomoč beguncem – informacije o nastanitvenih centrih in zasebnih nastanitvah, socialna pomoč, brezplačne telefonske kartice … - nudita obe ajdovski humanitarni organizaciji, Rdeči križ in Karitas. Ljudska univerza Ajdovščina pa ponuja pomoč pri vključevanju beguncev v družbo – od učenja slovenskega jezika in dostopa do računalniške opreme, do pomoči pri uporabi opreme, iskanju informacij prek spleta ter tudi različne delavnice za mlade.

Hvala vsem, ki pomagate!