Pogumno, odločno in složno naprej!

datum: 27.12.2022
kategorija: Novice

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini se je sinoči odvil praznični koncert v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti. Govor ob prazniku je pripravil Angel Vidmar, podpredsednik Združenja Sever in predsednik regijske veteranske organizacije, ki je bila v sodelovanju z Občino Ajdovščina organizator slovesnega dogodka. Sledil je čudovit koncert Pihalnega orkestra Burja Ajdovščina z gosti, ponovitev koncerta bo jutri zvečer v Lokavcu.

Praznični koncert, dan samostojnosti in enotnsoti,  Pihalni orkester Burja Ajdovščina Dvorana prve slovenske vlade Ajdovščina je bila sinoči zasedena do zadnjega kotička, praznični koncert si je ogledal tudi župan Tadej Beočanin. Slavnostni govornik Angel Vidmar, podpredsednik krovne organizacije policijskih veteranov in predsednik regijskega Društva veteranov Sever Severne Primorske, pa tudi občinski svetnik in predsednik krajevne skupnosti Lokavec, je uvodoma v prazničnem nagovoru spregovoril o pomenu plebiscitarnega vprašanja in o takratnih razmerah. »Ni bilo tako enostavno in tako preprosto, kot marsikdo misli danes,« je poudaril in orisal zahtevno in pogumno pot do dneva plebiscita. »Za vse velike odločitve je potreben velik pogum. Slovenke in Slovenci smo ga takrat, pred 32 leti, zmogli. Seveda, ko danes gledamo nazaj, je prav, da smo včasih do nekaterih naših odločitev in ravnanj tudi kritični. Ne vem, če je 30 in nekaj let že zgodovina, tista prava. Kakor koli, najbolj pomembno je, ali smo se iz naših preteklih ravnaj kaj naučili, da napak ne bi ponavljali.« Dotaknil se je tudi sodobnih časov, omenil letošnje volilno leto in odnos mladih do slovenske zgodovine. V zaključku pa je slavnostni govornik Angel Vidmar pogled usmeril v Slavnostni govornik Angel Vidmar razvoj naše občine: »Ne potrebujemo velikih besed  in razpravljanj, dovolj je, da se ozremo okoli nas  in si priznamo velik napredek, ne samo v mestu, temveč tudi na našem podeželju. To nam priznavajo drugi, tisti okoli nas, ožje in širše, in to je pomembno.« V svojem voščilu je poudaril: »Prav je, da se z izzivi današnjega časa, z izzivi okolja v katerem živimo, spopadamo skupaj, da poslušamo drug drugega, da spoštujemo  morebiti tudi drugačne poglede, kot jih imamo sami. Mogoče pa niso zlonamerni in nam bodo pomagali, da bomo našli najboljše rešitve,« ter domovini Sloveniji zaželel veliko sreče, ki naj jo občutimo prav vsi njeni prebivalci.

V nadaljevanju smo obiskovalci prazničnega koncerta Pihalnega orkestra Burja Ajdovščina z gosti uživali ob odličnem naboru svetovno znanih melodij. V slovenski kulturni tradiciji imajo pihalne godbe bogato zgodovino in pomembno mesto, ki je veliko širše od samega kulturnega pomena izvajanja orkestralne glasbe. Pihalni orkester s svojo mogočnostjo simbolizira slovesnost in pomembnost, vzbuja posebna čustva. Pihalni orkester Burja Praznični koncert, dan samostojnosti in enotnsoti,  Pihalni orkester Burja Ajdovščina Ajdovščina je bil ustanovljen leta 2019. Zaledje in dom ima v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina, že od ustanovitve naprej mu načeluje dirigent Andrej Kobal. Koncert je imel poseben pomen tudi za orkester sam, saj je bil to prvi velik nastop, za katerega so glasbenice in glasbeniki pridno vadili od septembra naprej. Pred tem je namreč orkester dve leti deloval v zelo omejenih razmerah. Navdušili so tudi gostje sinočnjega koncerta. Kot solist se je predstavil član orkestra Gregor Kodermac, trobentač, dijak 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Čarobni večer je skozi znane melodije pričarala vokalna Praznični koncert, dan samostojnosti in enotnsoti,  Pihalni orkester Burja Ajdovščina zasedba Romantico Acustico, ki jo sestavljajo sopranistka Tina Debevc, magistra petja in profesorica ter tenorista, oče Vladimir, profesor petja na Glasbeni šoli Nova Gorica in sin David Čadež, redni član zbora SNG opera in balet Ljubljana. 

Če ste zamudili praznični dogodek, imate jutri novo priložnost – Pihalni orkester Burja Ajdovščina pod vodstvom dirigenta Andreja Kobala in gostje bodo nastopili na koncertu v Lokavcu.