Županovo vino 2023 je merlot – Vina Ušaj iz Črnič

datum: 04.04.2023
kategorija: Novice

Na včerajšnjem slovesnem dogodku v Bukovici ob podelitvi županovih vin Občine Ajdovščina, Mestne občine Nova Gorica in Občine Renče – Vogrsko, se je odvila še ena skupna zgodba, ki nastaja v destinaciji Vipavska dolina in Nova Gorica. Ajdovski župan Tadej Beočanin je razdelil 13 listin odličnosti in izbral vinskega prvaka – županovo vino je postal merlot letnik 2017 Stojana Ušaja iz Črnič. Čestitke!

vinoJavni zavod za turizem Vipavska dolina in Nova Gorica je že tretjič zapored priredil slovesnost z razglasitvijo županovih vin treh občin: Občine Ajdovščina, Občine Renče-Vogrsko in Mestne občine Nova Gorica. Vse tri občine se uspešno povezujejo v več turističnih zgodbah. Župani pa so prepoznali tudi skupno vinsko destinacijo in tako so letos tretjič skupaj razglasili županova vina, s katerimi bodo doma in po svetu predstavljali Vipavsko dolino in posamezno občino.

vinoPrvak Občine Ajdovščina, županovo vino, je postal merlot 2017, Vina Ušaj iz Črnič. Listine odličnosti pa si je z vrhunskimi vini prislužilo kar 13 vin osmih vinarjev.  Na izboru za županovo vino je letos sodelovalo 21 vinarjev iz 10 vinogradniških vasi v občini, ki so prispevali skupaj kar 73 vzorcev vin – 13 različnih sort, obe zvrsti in penine. Vina je ocenjevala strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki ji je predsedovala Tamara Rusjan. Delo je bilo zahtevno, splošna ocena pa je kljub lanski vremenski sezoni, zaradi katere so se morali vinogradniki nadvse potruditi s svežimi belimi vini in peninami, odlična – vsi prispeli vzorci so prejeli lepe ocene, mnogi med njimi vrhunsko.

Listine odličnosti so prejeli:

1.Vina Štrancar, Planina za vino pinela 2022.

2.Vina Čehovin, Gaberje, za vini pinela 2021 in  rebula 2022

3. Bojan Furlan, Zavino, za vini zelen 2022 in malvazija 2022

4. Posestvo Štokelj, Planina, za vina zvrst Planta bela 2020, zvrst Planta rdeča 2020, merlot cru 2019 in penina pinela 2019

5. Tomaž Božič, Planina, za vino sauvignon 2022.

6. Posestvo Ferjančič, Planina, za vino merlot 2020.

7. Stojan Ušaj, Črniče, za vino merlot 2017.

8. Miha Cigoj, Črniče, za vino cabernet sauvignon 2020.

Županov izbor v Mestni občini Nova Gorica je potekal pod okriljem Zavoda Konzorcij vinarjev Vipavske doline – sodelovalo je 14 vinarjev, ki so prispevali skupaj 44 vzorcev vin, od tega 6 penin, 26 belih in 12 rdečih vin. Naziv podeljuje za vina v petih kategorijah. Letošnja županova penina prihaja s posestva Vina Colja iz Branika, županovo belo je postalo Chardonnay iz Kmetije Kraljič z Dornberka, županovo rdeče pa Cabernet sauvignon, Vina Zgonik iz Branika. Županov rdeči izbor pripada Vinom Berce, županov izbor avtohtone sorte pa Kmetiji Barkola za rebulo.

Vina  Občine Renče -Vogrsko je ocenjevala strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki ji je predsedovala Tamara Rusjan. Letos so sodelovali 3 vinarji z 6 vzorci vin. Občina podeljuje tri vrste listin odličnosti: zlato, srebrno in bronasto odličje ter zahvalo za sodelovanje, odvisno od števila prejetih točk. Odličja so prejeli: Vina Mozetič za Sauvignon in Chardonnay (bronasto odličje), Vina Guštin za malvazijo in merlot (srebrno odličje) ter Vina Fornazarič za malvazijo. Županovo vino renško-vogrinske občine pa je postala Rdeča zvrst Rubino, Vina Fornazarič. 

vinoNa razglasitvi izbora županovih vin, ki ga je koordiniral Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, je že drugo leto zapored potekala Turistična pomlad, dogodek, ki snuje nove poti turističnim produktov. Vinarji, ki so se predstavljali tudi na turistični borzi, so se zavezali, da bodo z vini predstavljali Vipavsko dolino v domačem in mednarodnem prostoru. Župan Tadej Beočanin je ob bok celotnemu dogodku med drugim izpostavil:  »Pester nabor različnih vinskih sort, na sončne bregove položeni vinogradi, množica vinogradniških vasi in vinskih hramov … so odlična osnova za tradicionalne in inovativne turistične produkte. Združeni v vinsko zgodbo treh občin pa je vinski izbor presegel pričakovanja in nas povezal v prepričanju, da pristnost in svojstvenost vipavskih vin predstavljata velik potencial za prepoznavnost naše skupne destinacijske znamke. Čestitke vinogradnikom za vrhunsko pridelana vina. Prepričan sem, da bodo le najboljša vina, pridelana z veliko vneme in ljubezni, peljala ime Vipavske doline daleč izven njenih meja.«