Čestitke Ivu Boscarolu za prejem častnega doktorata Univerze v Novi Gorici

datum: 13.10.2023
kategorija: Novice

Na osrednji akademiji ob odprtju 28. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je častni doktorat prejel Ivo Boscarol za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju podjetništva, letalstva in ohranjanja okolja. Iskrene čestitke!

t12. oktobra je v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekala osrednja slovesnost ob novem akademskem letu Univerze v Novi Gorici. S svojo prisotnostjo so dogodek počastil številni visoki gosti, med njimi tudi bivši predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor in ministrica za digitalno preobrazbo, dr. Emilija Stojmenova Duh. Slovesnosti se je udeležil tudi župan Tadej Beočanin. V sklopu slovesnega odprtja novega akademskega leta sta bila podeljena častna naziva Univerze v Novi Gorici. Naziv častni doktor Univerze v Novi Gorici – doctor honoris causa – je rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob podelil ustanovitelju svetovno znanega podjetja za načrtovanje in proizvodnjo ultralahkih letal in gorečemu podporniku raziskav na področju alternativnih pogonskih sistemov za letala gospodu Ivu Boscarolu za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju letalstva in podjetništva v Sloveniji ter za prispevek k ohranjanju okolja. Za pomemben prispevek k razvoju umetniške dejavnosti ter za vzorno opravljanje pedagoškega in mentorskega dela pa je naziv zaslužni profesor Univerze v Novi Gorici prejel v svetu in doma priznani industrijski oblikovalec profesor Oskar Kogoj.

 

Donacija Iva in Taje Boscarola Velik je Boscarolov doprinos, ki seže daleč onkraj meje naše skupnosti. V obrazložitvi so med drugim zapisali: »Gospod Ivo Boscarol je s svojo dejavnostjo pomembno vplival na razvoj aerodinamike ultralahkih letal in splošnega letalstva ter na razvoj okolju prijaznih pogonskih sistemov. Izjemno velika je tudi njegova filantropska vloga pri razvoju znanosti in znanstvene infrastrukture. V vsem svojem ustvarjanju je predan ljubitelj Ajdovščine in je tekom vseh let svojega delovanja puščal poseben pečat. Leta 2006 je s Pipistrelovo donacijo pripomogel k hitremu dokončanju izgradnje poslopja Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini. Z izjemno visoko donacijo pa sta skupaj s Tajo Boscarol oplemenitila zlasti družbeno infrastrukturo v naši skupnosti.« Z donacijo, vredno 25-milijonov evrov bo občina Ajdovščina pridobila nov zdravstveni dom z urgentnim centrom, lekarno, letalski muzej s centrom znanosti, operativno-servisni center za helikoptersko reševanje ter nakupu helikopterja za reševanje in gašenje, posebno skrb sta z donacijo namenila tudi ozelenitvi občine, ki je v polnem teku. Ivo Boscarol je ob prejemu častnega doktorata povedal: »Ob 130 priznanjih in nagradah, ki sem jih prejel v življenju, je to edino, prvo, ki govori oz. daje priznanje tudi mojemu raziskovalnemu delu, ki je potrebno in osnova za razvoj. Veliko sem sodeloval tudi z Univerzo v Novi Gorici, sodelujem tudi z drugimi univerzami po svetu. Prav vesel sem, da je domača univerza prva to prepoznala, ker najtežje je biti prerok doma.«

Ivu Boscarolu ob prejemu častnega doktorata iskreno čestitamo in se mu za njegov neprecenljiv doprinos skupnosti zahvaljujemo.