Koledar dogodkov

Dogodek: Evropska noč raziskovalcev v Ajdovščini: NOČ IMA SVOJO MOČ

Datum: 28.09.2018

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Dvorana prve slovenske vlade Ajdovščina, Pilonova galerija, Dom krajanov, Prešernova ulica in druge lokacije v bližini

Organizator: Hiša eksperimentov in drugi

Znanstvene dogodivščine bodo gostovale na Trgu prve slovenske vladeV petek, 28. 9. 2018, se bodo v Ajdovščini odvijale aktivnosti Evropske noči raziskovalcev, pod skupnim imenom »Noč ima svojo moč«. 

www.nocmoc.eu, FB stranFB napoved 

PROGRAM DOGODKA V AJDOVŠČINI:

9:00-20:00, Avla Dvorane prve slovenske vlade: Hiška eksperimentov, interaktivna razstava eksperimentov tipa »izvedi sam« (HE)

9:00-20:00, Avla Dvorane prve slovenske vlade: Razstava »Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo« (TMS); razstava bo v avli dvorane na ogled od 25. septembra do 19. oktobra

9:00-20:00, Avla Dvorane prve slovenske vlade: EU kotiček

10:00-20:00, Pilonova Galerija Ajdovščina: Dan odprtih vrat (PGA)

10:00, Pilonova Galerija Ajdovščina: Križem kražem z Veno Pilonom, delavnica za osnovne šole (PGA)

10:00-19:00, trg pred Domom krajanov Ajdovščina: Optikalije, razstava optičnih iluzij (HE)

11:00, trg pred Dvorano prve slovenske vlade: Sara Kebe, Zvokologija, znanstvena dogodivščina (HE)

12:00, Kavarna Stolp: Znanstveni espresso z raziskovalko Tino Ponebšek (HE)

12:00-18:00, Prešernova ulica: DRZNI eksperimenti, delavnica Vskoči mimogrede (HE in društvo DRZNI)

13:00, trg pred Dvorano prve slovenske vlade: Andreja Perat, Plinologija, znanstvena dogodivščina (HE)

17:00, trg pred Dvorano prve slovenske vlade: Andreja Perat, Plinologija, znanstvena dogodivščina (HE)

18:00, pred Pilonovo galerijo Ajdovščina: arheološko vodstvo z Luko Rozmanom

19:00, trg pred Dvorano prve slovenske vlade: Sara Kebe, Zvokologija, znanstvena dogodivščina (HE)

19:00, Pilonova Galerija Ajdovščina: U3, Kdo je Veno Pilon? O življenju Vena Pilona skozi njegovo fotografijo in pisma, Cafe Scientifique (GVP)

20:00, Kavarna Stolp: Znanstveni espresso z raziskovalko Ano Velikonja (HE)

Na trgu pred Dvorano prve slovenske vlade bomo odraslim obiskovalcem pozno popoldan privoščili kozarec domačega piva Pivovarne Pelicon. 

PODROBNEJŠE INFORMACIJE: 

Noč bo pokazala svojo moč že ob 10.00 uri zjutraj, ko bomo pričeli z brezplačnimi aktivnostmi, ki so namenjene vsem krajanom. Aktivnosti pa se bodo odvijale vse do večera. Udeležite se jih lahko v Dvorani prve slovenske vlade in pred njo, v Pilonovi galeriji, v Domu krajanov Ajdovščina, na Prešernovi cesti in po poteh arheoloških najdbišč ...

dpa_Znanstival_2015_315.jpgAktivnosti bodo izvajali Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije ter številni tretji partnerji, ki so skupaj sooblikovali projekt »Noč ima svojo moč«.  Na pobudo Evropske komisije se namreč širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Na ta dan bodo raziskovalci in znanstveniki poljudno predstavljali svoje delo in morda ravno vas navdušijo za raziskovanje.

Kaj se bo dogajalo: 

Razstava "Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo" - Tehniški muzej iskra eta foto Marko Cotič Trojer.jpgSlovenije bo zanimivo razstavo v avli Dvorane prve slovenske vlade postavil že 25. septembra, na ogled pa bo vse do 19. oktobra. Več o razstavi 

V dvorani bo gostovala tudi razstava Hiške eksperimentov, ki so jo oblikovali v Hiši eksperimentov. Na majhnih eksperimentih – poskusih  - se boste lahko radovedneži učili na lastnih izkušnjah. 

Znanstvene dogodivščine so improvizacija promocije izobraževanja, neke vrste jazz v znanosti. V dobre pol ure zanimivih in privlačnih poskusov ter interakcije z obiskovalci. Na poljuden način boste lahko spoznali neko temo iz znanosti. 

Delavnica v Pilonovi galeriji, kjer si bo mogoče ogledati gostujočo razstavo in stalno zbirko. 

Optične iluzije - trg pred Domom krajanov Ajdovščina; 

Projekcija dokumentarca - Dom krajanov Ajdovščina; 

okrogel logo nocmoc.pngIzdelajte DRZNE eksperimente - delavnica bo potekala na Prešernovi ulici, sami boste lahko naredili veliko zanimivih stvari in se zabavali - na primer z izdelavo glasbenih inštrumentov, na katere boste tudi zaigrali, ali pa uprizorimo tekmo s papirnatimi letali ...  Večina poskusov je zasnovanih tako, da jih lahko naredite iz stvari, ki jih najdete doma. Vse kar boste izdelali, pa boste lahko odnesli domov. 

Arheološko vodstvo po mestnem središču - za tiste, ki vas zanima zgodovina. 

Pokramljajte z znanstvenicama Tino Ponebšek in Ano Velikonja, ki delujeta na različnih raziskovalnih področjih, vendar delita navdušenje nad odkrivanjem novih znanj. 

Prizadevali si bomo spodbujati radovednost in ustvarjalnost s sposobnostjo kritičnega mišljenja preko odprte komunikacije, raziskovanja in odkrivanja. Seveda želimo, da se dogodkov udeležite prav vi. Otroci, mladostniki, mladi odrasli, malo starejši odrasli, tisti, ki ste že v pokoju in malo starejši otroci.

Festival je za vse obiskovalce brezplačen, no ne čisto – s seboj obvezno prinesite radovednost!