Koledar dogodkov

Dogodek: 18. pohod po Vertovčevih poteh

Datum: 18.11.2018
Ura: 07:00

Kraj: Ustje
Lokacija: Začetek in zaključek pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje

Organizator: Društvo Matija Vertovec

Pod mogočnim hrastom pod vasjo Ustje se prvo nedeljo po martinovi nedelji zberejo pohodniki na tradicionalnem Pohodu po Vertovčevih poteh ŠTARTNINE NI! Pohod vam bo vzel okoli 5 ur hoda, pot je nezahtevna, dobro označena in utrjena. Ob poti vam bodo domačini ponudili fine domače dobrote, ob koncu poti pa vas bo pričakala bogato obložena kmečka tržnica.

Pofočkajte nas na fb-ju 

Napoved pohoda na fb

PROGRAM: 

Med 7. in 10. uro – jutranja dobrodošlica pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje: Saj veste, da imate to nedeljo tudi pomemben opravek – pejte volit! Brez skrbi, ne boste zamudili začetka pohoda, pod mogočnim hrastom vas s kofetkom in čajem in prijaznim pozdravom čakamo vse do 10. ure in še dlje. Na pot se lahko odpravite sami, saj bo dobro označena.

Cerkvica sv. Marjete nad Dolenjami: Po kratkem vzponu boste kar zadihani prispeli do cerkvice sv. Marjete sredi gozda, na platoju nad vasjo Dolenje. Od tod se odpira prekrasen razgled na dolino, pred nekaj leti prenovljena cerkvica bo odprta za oglede.

Na Planini Planina: Na osrednjem vaškem placu vas bodo pričakali domačini szi kuhanim vinom, zdaj že tradicionalnimi paninčki sz pršutko, pa tudi brezplačni čaj in kava bosta na voljo pohodnikom.  

Ojstri vrh: Ob vznožju vas bo tudi letos čakal naš Jože ter vas za vzpon opogumljal s svojimi odličnimi sadno-ostrimi napitki (le za odrasle J). No, če vas pot na vrh ta bot ne bo mikala, jo pustite za prihodnjič in se okoli hriba odpravite naprej.

Potok, Jakulini: V Potoku bo zadišalo po sveže pečenem kruhu iz krušne peči in toplo zavelo ob dobrodošlici domačinov. Tu je treba zaviti levo, v gaso, od tod namreč pelje pot do Jakulinov, kjer je bil rojen Matija Vertovec. Posebno prijazno dobrodošlico vam pripravljajo na dvorišču njegove rojstne domačije - igral bo TAMBURAŠKI ORKESTER DANICA iz Dobravelj (v primeru slabega vremena pa v Vertovčevi spominski sobi v Šmarjah). 

Ubrano so zapela domača dekleta, na kitari jih je spremljal župnik Sašo Šmarje – osrednji postanek: Tu boste lahko nekaj toplega pomalicali. Vertovčeva spominska soba bo odprta, Lavričeva knjižnica bo na prodaj ponudila Vinorejo ter vam podrobneje predstavila avtorja, Matijo Vertovca. 

Ob 10.30 bo v cerkvi Marijinega imena vrh vasi maša za pohodnike.

Ob 11.30 pa pred spomenikom Matije Vertovca, pod cerkvijo, kratka slovesnost – pozdrav pohodnikom. Pozdravil vas bo naš predsednik Marjan Lozej, slavnostna govornica pa bo Andreja Škvarč, vodja Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje, velika ljubiteljica in poznavalka Matije Vertovca, ki njegove nauke vključuje širi in vključuje v svoje delo. Za kulturni del slovesnosti bo poskrbel Oktet Castrum

Društveni Vertovčev pohod, oktober 2014Vrtovče: Domačini vas bodo prijazno sprejeli in pogostili na osrednjem vaškem trgu, tu vas bo pozdravil tudi eden najprepoznavnejših slovenskih posnemovalcev Elvisa Prisleya, ki je na dvorišču svoje domačije svojemu idolu postavil celo spomenik. 

Tevče: Letos vas bo tu pričakala nova turistično-informativna tabla, ki predstavlja vasico ob vznožju Vipavskih gričev, tik nad reko Vipavo.

Uhanje: Tu boste lahko opravili predpriprave na zaključek pohoda, saj vas do cilja čaka le še kratek sprehod do Ustij in skozi vas do hrasta. Vili je že v polnih pripravah, muzika bo, pa kaj dobrega za zraven tudi J.

Vertovčev pohod 2013 242Zaključek pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje: Pričakala vas bo bogato obložena kmečka tržnica z domačimi pridelki in izdelki ter vsi, ki vas bomo na pot pospremili že zjutraj. Veselje ob srečnem povratku bomo okronali z domačimi dobrotami v trdi ali tekoči obliki in veselim druženjem, na koncu pa si obljubimo, da se prihodnje leto ponovno srečamo.

Vabi vas Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec