Koledar dogodkov

Dogodek: Dokumentarni film: Matija Vertovec - veliki um slovenskega naroda

Datum: 23.02.2020
Ura: 17:00

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Dvorana prve slovenske vlade Ajdovščina

Organizator: Društvo Matija Vertovec

dokumentarec vrtovec V letu jubilejnega, 20. pohoda po Vertovčevih poteh, Društvo Matija Vertovec v sodelovanju z drugimi društvi z Vipavskih gričev in ustanovami iz Ajdovščine, prireja niz dogodkov, prireditev, manifestacij, ki bodo predstavili življenje in delo Matije Vertovca, pa tudi bogastvo in lepote Vipavske doline.

Pridružite se nam pri obeleževanju 20 let pohoda po Vertovčevih poteh!

Dokumentarni film Matija Vertovec - veliki um slovenskega naroda, je bil premierno predvajan jeseni leta 2015 v Dvorani prve slovenske vlade, kamor se ponovno vrača. 

OGLED FILMA JE BREZPLAČEN!  

dokumentarec vrtovec Duhovnik, kemik, geograf, zgodovinar, zvezdoslovec, pridigar, poliglot in prvi učitelj slovenskih vinogradnikov. Vse to je bil Matija Vertovec (1784-1851) – veliki um slovenskega naroda, ljudski učitelj z začetka 19. stoletja, čigar nauki so po 200 letih še vedno zelo aktualni. Kakšna je njegova dediščina, odkrivajo trije bogoslovci in mlad duhovnik, ki se na pot raziskovanja odpravijo z edino ohranjeno Vertovčevo fotografijo. Pa vendar dokumentarni film ni rekonstrukcija življenja portretiranca. Pripoved temelji na sliki sodobnega časa, ki skozi zgodbe glavnih protagonistov postane tako živa, da nam ponuja vpogled v čas Matije Vertovca. Dokumentarni film poleg vodilne biografske zgodbe hkrati detabuizira duhovniški poklic, mladi raziskovalci pa se srečajo z Vertovčevimi sorodniki, domačini in strokovnjaki, ki vsak po svoje nadaljujejo delo velikega človeka.

Le malokdo ve, da je bil prav Matija Vertovec tisti, ki je Prešerna nagovoril k zapisu Zdravljice, Petra Kozlarja pa vzpodbudil k izdelavi Zemljevida slovenskih dežel. Bil je prvi, ki je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu in kletarjenju, o uporabni kemiji, o astronomiji in o splošni svetovni zgodovini. Domačine širom Vipavske doline je informiral o prednostih cepljenja pred črnimi kozami in jih tako ubranil pred smrtjo. S francosko oblastjo se je pogodil in Vipavce rešil plačevanja visokih davkov. Matija Vertovec ni bil izobraženec, zaprt med štiri stene. Izstopa njegov pretanjen čut za sočloveka. Bil je človek praktičnega raziskovanja, za razliko od večine duhovnikov njegovega časa, ki so žugali s prižnice, pa je hodil med rojake in veliko energije vložil v izobraževanje preprostih ljudi.

Film je nastal v produkciji kulturno-umetniškega programa RTV SLO. 

Scenarij: Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar

Režija: Marko Naberšnik