Obvestila

Pazite na svoje zdravje!

datum: 10.03.2020
kategorija: Koronavirus

V Sloveniji imamo trenutno 25 primerov potrjene okužbe s koronavirusom. Včeraj se je sestal Svet za nacionalno varnost ter sprejel nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

Odredba o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih je poostrena in velja za vse dogodke, na katerih se zbere 100 ljudi. Večje športne prireditve bodo potekale brez gledalcev. Inšpekcijska služba zdravstvenega ministrstva vzpostavlja dežurno službo 24/7, ki bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem odredbe o prepovedi zbiranja. Ob prepovedi zbiranja so med pomembnejšimi ukrepih predlagani še kontrola potnikov na meji z Italijo ter merjenje temperature potnikov na letališču Jožeta Pučnika. Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo prek SMS obvestila obveščeni o zaščitnih ukrepih, ki veljajo v naši državi v zvezi s koronavirusom. Vsa slovenska gospodinjstva pa bodo prejela letake z navodili o ukrepanju.

Še vedno veljajo prepovedi obiskov v domove za starejše in omejitve po bolnišnicah. Šole in vrtci za sedaj ostajajo odprti. Vzpostavljen pa je tudi klicni center za pomoč prebivalcem pri iskanju informacij. Vsak dan med 8. in 20. uro bo preko brezplačne številke 080 1404 dobiti informacije o koronavirusu – na vprašanja bodo odgovarjali študentje višjih letnikov medicinske fakultete.

Minister in stroka opozarjajo, da se širitve okužbe dogajajo zaradi neupoštevanja navodil, zato pozivamo vse občanke in občane, da v primeru znakov okužbe najprej pokličete svojega osebnega zdravnika in se nato držite njegovih navodil.

Zdravstveni dom Ajdovščina ima sicer že nekaj časa vzpostavljeno »varno točko« - pred prostori Urgence je namreč občinski štab Civilne zaščite postavil in usposobil dva kontejnerja za izolacijo, kjer lahko morebitno okuženi pacienti počakajo na nadaljnjo obravnavo.