Obvestila

Kako je s socialnimi storitvami v času epidemije

datum: 18.03.2020
kategorija: Koronavirus

V času epidemije okrnjeno delujejo tudi socialni servisi, kljub temu so vse socialne storitve omogočene, v nadaljevanju nekaj koristnih informacij.

Vsem, ki ste v času epidemije v stiski ali bi zgolj želeli z nekom spregovoriti, Društvo Tvoj telefon ponuja pomoč – pokličete jih lahko na 05 720 17 20 ali na brezplačno številko 116 123.    

Avtomobili Sopotnika, brezplačnih prevozov za starejše, so za čas trajanja karantene v garažah. Storitev Pomoč družinam na domu se tudi na območju občine Ajdovščina izvaja okrnjeno, v dogovoru z oskrbovanci. Domovi za starejše imajo zaprta vrata za obiskovalce. 

Pokojnine in socialni transferji bodo izplačani nemoteno. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je napovedal tudi samodejno podaljševanje nekaterih socialnih pravic, predvsem denarne socialne pomoči, kar bo urejeno z novim interventnim zakonom, ki je že v pripravi.

Zavod za zaposlovanje – posluje samo po telefonu, elektronski pošti, navadni pošti in preko spletnih portalov – klik do nadaljnjih informacij.

Centri za socialno delo – prednostno poslujejo prek telefona, stranske se obiskuje le v nujnih primerih.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje – ne sprejemajo strank niti vlog, informacije pa zagotavljajo preko telefonov – klik do podrobnejših informacij.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je zaprt. Za svetovanja in vprašanja so na voljo preko telefonov ali e-naslova.

Inšpektorat za delo – posluje v času uradnih ur le po telefonu ali preko e-pošte – kliknite za nadaljnje informacije