Obvestila

Skrb za ranljivejše skupine občanov

datum: 20.03.2020
kategorija: Koronavirus

V tem kriznem času je posebna skrb namenjena ranljivim skupinam občank in občanov. Hkrati pa se med ljudmi izkazuje velika solidarnost – sosedje pomagajo sosedom, za pomoč se javljajo prostovoljci.

V času izrednih razmer in zelo stroge omejitve gibanja je posebna skrb namenjena ranljivim skupinam prebivalstva. Informativni letaki, ki ste jih občanke in občani Ajdovščine in Vipave prejeli v svoje nabiralnike, so očitno koristni, saj telefoni brnijo, akcije pa tečejo.

Obe gostišči, ki sta se ponudili pomoč v obliki toplih obrokov z dostavo na dom socialno ogroženim, sta dobrodošla pomoč. Gostišči Letni vrt Na Livadi iz Ajdovščine in Podfarovž iz Vipave trenutno oskrbujeta vsaka po10 družin. Podfarovž ta teden skrbi tudi za stanovalce ajdovske Malorke, prihodnji teden pa bo to skrb prevzel Letni vrt Na Livadi. V Malorki je trenutno nastanjenih 8 fantov, ob toplih obrokih je predvsem poskrbljeno za spoštovanje vseh aktualnih ukrepov, osebje Malorke pa ima za sedaj še dovolj zaščitne opreme.

Rdeči križ Ajdovščina, ki ponuja dostavo suhih obrokov, zdravil, prehranskih paketov in higienskih sredstev, trenutno celostno obravnava tri družine, po potrebi pa več. Na razpolago ima v pripravljenosti tudi več prostovoljcev.

Organizirano je tudi varstvo otrok na domu, s pomočjo prostovoljcev, za starše, ki opravljajo nujne poklice. Starši so se sicer dobro organizirali, saj se večjih potreb za sedaj ne beleži – doslej je bil namreč le en dan v varstvu en otrok.  

Se je pa pokazalo, da v kriznih situacijah občanke in občani znamo stopiti skupaj – hvala vsem, ki kličete in ponujate svojo pomoč, hvala vsem aktivnim prostovoljcem, hvala tudi vsem prijaznim sosedom, ki vam ni vseeno.

Nujna številka za obolele občane in tiste v karanteni, ki potrebujejo materialno pomoč – 041 442 701.  

Številka Rdečega križa, za dostavo osnovnih živil, higienskih sredstev ter zdravil za socialno ogrožene – 051 430 722.

Številka Letnega vrta Na Livadi, za tople obroke pomoči potrebnim – 041 573 310.