Obvestila

»Čakamo, da se tiste krivulje obrnejo …«

datum: 27.03.2020
kategorija: Koronavirus

Katarina Koruza je Ajdovka, ki krizne razmere preživlja v tujini, v Belgiji. Kot biologinja in postdoktorska raziskovalka dela na flamski univerzi v Bruslju, živi v Antwerpnu.

V Belgiji so s prvimi ukrepi začeli 15. marca. Odtlej tudi Katarina, ki se je na delo dnevno vozila iz Antwerpna v Bruselj, dela na daljavo oziroma od doma. »Težko bi ocenila, ali so ukrepi strožji kot v Sloveniji, so pa bili sprejeti hitro in po mojem mnenju zelo učinkovito. Vključujejo zaprtje vseh barov in restavracij, šol, univerz, telovadnic, trgovin, ki niso nujne za preživetje. V praksi to pomeni, da so odprte samo trgovine z živili, pošte, banke in lekarne, varstvo otrok je organizirano samo za zdravstvene delavce. Ulice so prazne, javni prevoz je okrnjen, meje so zaprte, prav tako eno od dveh letališč. Dovoljeni so izhodi za nakup hrane, sprehod največ dveh oseb skupaj, tek, odhod in prihod na delovno mesto.« Čeprav je v Belgiji to sicer precej pogosto, pa Katarina pravi, da se je bilo treba pri delu od doma soočiti s številnimi izzivi: »S študenti recimo izvajamo praktične vaje prek Skypa, prilagodili smo predavanja, izvajamo online teste, praktično delo v laboratoriju smo žal zamenjali s pisnimi preverjanji, pišemo članke in projekte …« Pravi še, da je vzdušje med posamezniki različno, od strahu pred izgubo najbližjih, delovnega mesta, do nezmožnosti plačevanja kreditov in splošnega nezadovoljstva, ker morajo ostati doma. Tudi Katarini ni prijetno biti zaprta: »Veliko ljudi se je čez noč prelevilo v virologe in eksperte vseh sort. Opažam pa tudi veliko kreativnosti - in to ne samo na socialnih omrežjih. Na naši ulici so ljudje recimo pripravili 'lov na zaklad' s plišastimi medvedki, ki so jih postavili na okenske police. Splošno vzdušje se je izboljšalo tudi s spoznanjem, da ni potrebno panično nakupovati vojnih zalog, pa z lepšim vremenom, cvetočimi drevesi … Zdaj pa čakamo, da se tiste krivulje obrnejo.«

Tudi Katarini pošiljamo lepe pozdrave v Belgijo, z željo, da se tiste krivulje res čim prej obrnejo. Dotlej pa spoštujmo ukrepe, ostanimo doma.