Obvestila

Skrb za ranljive skupine v času epidemije

datum: 21.10.2020
kategorija: Koronavirus

Pomoč naranljivejših izvajajo v več humanitarnih organizacijah.

Še posebno pozornost si v teh težkih razmerah zaslužijo tisti, ki sami ne morejo poskrbeti zase. Materialno pomoč nudi Civilna zaščita, nad oskrbo s hrano in zdravili budno bdijo humanitarne organizacije, delujeta tudi pomoč na domu in prevoz starejših.

Vse večje naraščanje okužb na našem območju in vse slabša epidemiološka slike v državi ne obetata nič dobrega. Posebej tistim, ki so zaradi svojih osebnih in drugih razlogov že v stiski. Zato je nadvse pomembno, da se kot skupnost odzovemo solidarno in odgovorno ter tako pomagamo tistim, ki našo pomoč potrebujejo.

Zavod sopotniki storitev brezplačnih prevozov izvaja ob upoštevanju vseh varnostnih priporočil.Pomoč na domu, ki jo nudita Dom upokojencev Ajdovščina in Zavod Pristan, poteka nemoteno, ob upoštevanju vseh varnostnih priporočil. Brezplačne prevoze za starejše še naprej izvaja Zavod Sopotniki, omejili so le prevoze na obiske, prevoze v trgovine pa opravijo po vnaprej sporočenih nakupnih seznamih. Več informacij o prevozih prejmete na telefonski številki: 051 339 944.

Rdeči Križ Ajdovščina je z aktiviranimi prostovoljci dobro organiziran tudi v času epidemije, ob sredah poteka razdeljevanje paketov pomoč, dnevno pa zagotavlja tudi prinos zdravil. Nudijo tudi pomoč pri nakupovanju in drugih storitvah za obolele in tiste, ki so v karanteni. V načrtu imajo tudi šivanje zaščitnih mask in pa nabavo rabljenih računalnikov. Dežurna telefonska številka, na katero lahko pokličete: 051 430 722.

Paketi pomoči so na voljo v Karitasu vipavske dekanije.Posebno skrb ljudem v stiski namenja tudi Karitas vipavske dekanije. Vsak četrtek poteka deljenje paketov pomoči ob upoštevanju vseh samozaščitnih ukrepih. V prihodnjem tednu, v času počitnic, bodo pakete hrane še povečali. Poskrbljeno je tudi za prebivalce hiše Malorka, ob upoštevanju omejitev poteka tudi program Popoldan na cesti, kjer nudijo individualno učno pomoč. Izvajajo tudi razvoz hrane obolelim, nemočnim in starejšim. Karitasova dežurna številka za kakršno koli obliko pomoči je: 041 442 238.

Pomoč družinam in posameznikom v stiski nudi tudi Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina. Nudijo tako psihosocialno kot materialno pomoč. Uvedli so novo obliko pomoči, namenjeno otrokom in mladostnikom, katerim staršem oz. skrbnikom so se zaradi epidemije dohodki znižali v tolikšni meri, da ne zmorejo več poravnati življenjskih stroškov. Za pridobitev teh sredstev je potrebno izpolniti vlogo, za več informacij pa pokličite MDPM Ajdovščina na telefonsko številko: 041 490 360 ali jih pošljite elektronsko sporočilo na: info@mdpm-ajdovscina.si

Vsi, ki potrebujete materialno pomoč ali ste oboleli in v karanteni, se lahko obrnete na dežurno telefonsko številko štaba Civilne zaščite:  041 442 701.