Brje

Vinogradniško sadjarski kraj Brje, razloženo nasleje na Vipavskih gričih, se ponaša z enim najstarejših vinogradniških društev na Slovenskem.

 

 

Svet KS Brje 2018 - 2022: 

Egon Marc, predsednik,

Matej Furlan, Boštjan Makovec, Alenka Rozman, Ana Trebovc, Boris Stegovec, Helena Furlan. 

Naslov in kontakti: 

KS Brje 

Brje 41, 5263 Dobravlje

Telefon: 041 682 554

e-naslov: brje@ajdovscina.si 

TRR: 01201-6450780264, matična št. 5016533, DŠ 36001139 (KS ni davčni zavezanec)

Število prebivalcev: 428 (vir: SIStat, november 2020)

Nadmorska višina: središče vasi 169 m, najvišja točka pri sv. Martinu 331 m

Vinogradniški in sadjarski kraj na zahodnem delu Vipavskih gričev tvorijo številni zaselki: Kodrovi ob vznožju griča, Martini v središču vasi, kjer se pot razcepi – levo, mimo vaške cerkve sv. Cirila in Metoda, Žuljem in Miheljem, desno pa proti Možinom, Cinkom in Furlanom. Obe poti se ponovno srečata na najvišjem delu vasi, pri Sv. Martinu, ki je ime dobil po cerkvici. Prav tu se Vipavska dolina loči od Braniške. Osrednja razgledna točka od tu nudi prelep razgled na Vipavsko dolino, Kras in obronke Trnovskega gozda.

Kraj se ponaša tudi z arhitekturnimi znamenitostmi. V zaselku Kodrovi je zanimiv stavbni niz mediteranskega tipa z vhodi v banjasto obokane kleti in polkrožno sestavljenimi portali. Svoj pečat pa je kraju pustil tudi znameniti slovenski arhitekt Maks Fabiani, po njegovih načrtih sta bili namreč zgrajeni cerkev v središču vasi in kapelica na pokopališču.

brjeSok1Danes je kraj najbolj znan po Učnem centru Brje.  Učni center Brje je v širšem okolju že dobro prepoznan kot center znanja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja med sadjarji - za nova poklicna znanja, izkušnje in zelena delovna mesta … Opremljen je s stroji in napravami za predelavo sadja (kuhanje marmelade, izdelava sokov, sušenje sadja, ...), ob predelovalnici pa ima še učilnico in prostor za promocijo izdelkov. 

Brje skozi čas:
Sončna pobočja, zasajena z vinogradi, govorijo o bogati tradiciji vinogradništva. Že na prehodu prejšnjega stoletja, leta 1899, so vinogradniki ustanovili Društvo vinogradnikov in vinarjev Brje. Med soustanovitelji društva je bil tudi pesnik Simon Gregorčič, ki je služboval v bližnjem Braniku ter kasneje na Gradišču nad Prvačino. Njegova mlajša sestra Katarina je bila poročena k Čebronovim na Brje, kamor je Gregorčič rad hodil in pomagal pri kmečkih opravilih.  

Z gradnjo cerkve so začeli leta 1925, poslikal jo je Tone Kralj. 

Na Brjah je mladost preživel Silvan Furlan (4. september 1953, Postojna - 22. april 2005, Ljubljana), znani slovenski režiser in ustanovitelj Slovenske kinoteke - več o Silvanu Furlanu