Budanje

Budanje so se v čas zapisale po sadju, med katerim še posebej slovijo sladke budanjske marelice.

 

 

 

Svet KS Budanje 2018 - 2022

 

Franc Krašna, predsednik,

Demis Inamo,

Aleš Ferjančič,

Borut Peljhan,

Franc Ferjančič,

Matej Kodele,

Jordan Kodele.

 

Budanje 24, 5271 Vipava 

Telefon: 040 385 802 

E-naslov: budanje@ajdovscina.si

TRR: 01201-6450780361
Matična št. 5028132    
Davčna št: 37070541 (KS ni davčni zavezanec)


Število prebivalcev: 880 (vir: CRP julij 2019)

Ko potujete po cesti med Vipave in Ajdovščino, se vam pri cerkvi v Logu, na desni strani, pod pobočjem Kovka, razprostre slikovita in daleč vidna vas Budanje, ki jo tvorijo številni stisnjeni zaselki: Log, Brith, Žgavska vas, Grapa, Pirčevska vas, Šumljak, Reber, Avžlak in drugi.


Na tem pobočju se je razvilo sadjarstvo in vinogradništvo. Sladke budanjske marelice, češnje, hruške in grozdje so v jerbasih romali v Gorico, Idrijo, Ljubljano, Trst. Danih naravnih prednosti se Budanjci še danes zavedajo in nadaljujejo bogato tradicijo sadjarstva in vinogradništva svojega kraja. Pridelujejo sadje, vino, pa tudi sadne in trsne cepljenke, čeprav je »pravih kmetov« razmeroma malo.

V Budanjah so v letu 2006 praznovali 100-letnico šole v kraju, ki se je leto kasneje iz starega šolskega poslopja pri cerkvi vrh vasi preselila v nove prostore ob stari dvorani. Le-ta je bila kmalu nato obnovljena, večnamensko dvorano pa s pridom uporablja tudi podružnična šola Budanje, ki pripada OŠ Šturje. V šolskih prostorih je urejen tudi oddelek Otroškega vrtca Ajdovščina.

Kulturno življenje v Budanjah je izredno bogato, krajani so še posebej znani po oživljanju, negovanju in hranjenju pestre kulturne dediščine kraja. V Budanjah pa so še kako doma tudi ljudska in sodobna pesem, kar se izraža skozi različne pevske in glasbene zasedbe ter posameznike, pa tudi gledališče.  

Živahen pa je tudi športni utrip – pred leti urejeno športno igrišče Ravne nad vasjo ponuja različne športne površine, tudi strelišče za lokostrelce. In medtem, ko se starši podijo za žogo, lahko otroci uživajo v lepo urejenem kotičku z otroškimi igrali.

Krajevna skupnost pa tudi sicer lepo skrbi za prijetno življenje v vasi. Urejene so vaške poti, javna razsvetljava, podporni zidovi … 

Škatlarji in metličarji

V Budanjah sadja niso zgolj pridelovali, pač pa so najbolj podjetni Budanjci že pred dvesto leti odkupovali sadje po vsej deželi ter ga nato na mulah in oslih tovorili v Ljubljano in še dlje. Posel je cvetel, zato so se opremili s posebnimi vozovi, pa tudi s posebnimi škatlami ovalne oblike iz klanega lesa s pokrovi, ki so jih dali izdelati v Ribnico. Pokrovi so bili žigosani z začetnicami lastnika in hišno številko. »Škatlarji«, kot se jih je prijelo ime, so bili znani vsepovsod, njihov tovor pa cenjen.

V Budanjah pa so znani tudi po izdelovanju metlic iz sirka.