Otlica - Kovk

Škraplje, brezna in vrtače ter drugi naravni pojavi kraškega značaja so značilni za te kraje na Gori, ajdovskem delu planote Trnovskega gozda. Najbolj znamenito je Otliško okno. Čeprav je narava skopa, zemlja polna kamenja, burja pa tu pokaže svojo moč, prebivalci Otlice, Kovka in drugih gorjanskih vasi imajo radi to deželo.  In vsi Gorjani, ki so odšli v svet, se vsaj enkrat v letu - na Angelsko nedeljo - zberejo tu, na Otlici.

Svet KS Otlica – Kovk 2018 - 2022

Božidar Škvarč, predsednik,

Andrej Krapež,

Tadeja Podgornik,

Alojzij Bizjak,

Janja Krapež,

Tamara Likar,

Julijana Vidmar,

Kristijan Vidmar,

Katarina Vidmar.

 

Otlica 47, 5270 Ajdovščina

Telefon: 031 780 535

E-naslov: otlicakovk@ajdovscina.si 

TRR: 01201-6450781331
Matična št. 5016550
Davčna št. 34882294 (KS ni davčni zavezanec)

Število prebivalcev: skupaj KS 432, Otlica – 294, Kovk - 138 (vir CRP julij 2019).

Otlico sestavljajo zaselki Cerkovna, Kurja vas, Sibirija, Kitajska in številne druge posamezne domačije. Ime je dobila po naravnem oknu, luknji v skalnatem grebenu, ki je bil v času jure koralni greben. Skozi Otliško okno se pohodniku odpira čudovit pogled v Vipavsko dolino. V bližini te naravne posebnosti je pred leti nastalo arhitekturno delo Damjana Popelarja  – Kamnita spirala ali polž, kot mu pravijo domačini, je že na pogled nekaj posebnega. Izdelana je na enak način, kot so suhozidci, ki jih je Gora polna. Spiralasto zavita se zaključuje s prav tako na »suho« narejenim stožcem.
Tu je kraški svet s številnimi vrtačami, brezni, ogradami in z malo obdelovalne zemlje, ki omogoča le skromno živinorejo. Kljub vsemu se pašniki zaraščajo. Domačini se precej ukvarjajo z gozdarstvom, gospodinje pa so ponovno osvojile tradicionalno ročno delo – čipkarstvo. Pravzaprav na Gori klekljajo »špico«, kot se tu tradicionalno imenuje čipka.

Ob cesti stoji župnijska cerkev Angelov varuhov in na šagro, na Angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, se na Otlici zberejo Gorjani od vsepovsod.

Za cerkvijo pa je Osnovna šola Otlica, katere šolski okoliš zajema celotno območje Gore.

Naprej po cesti proti Colu pridemo v razloženo naselje Kovk, ki je še najbolj poznano po Sinjem vrhu (1002 m). Pod vrhom se je razvil kmečki turizem - Penzion Sinji vrh, ki vsako poletje gosti veliko znanih umetnikov. Med najbolj poznanimi so Slovenija, odprta za umetnost, Umetniki za Karitas … V bližini si lahko ogledate repliko Šrgalove domačije, krite s slamo, ki hrani bogato etnološko zbirko kmečkih predmetov.

Na severnem podnožju Sinjega Vrha so na južni strani ceste lepo vidne škraplje. Nastale so v debelih skladih spodnjejurskega apnenca in so značilen primer kraškega mikroreliefa.

V nekdanji šoli so ajdovski taborniki uredili svoje domovanje, v Taborniški dom Praprot radi sprejmejo tudi obiskovalce.

Na hribu Kovk, po katerem je naselje dobilo ime, je znano vzletišče za zmajarje in padalce.

Območje krajevne skupnosti Otlica – Kovk kar vabi k pohodništvu. Najkrajša pohodna pot pelje od vaške gostilne do Otliškega okna in kamnite spirale. Po robu Gore pelje Slovenska planinska pot. Ena najlepših poti po Otlici in Kovku pa je krožna pot po Angelski gori. Vzela vam bo nekaj ur, vendar boste na ogledu naravnih lepot in kulturnih zanimivosti uživali. Sredi maja pa poteka tudi organiziran, voden pohod.

Za živahno kulturno in družabno življenje na vasi ter za gostoljuben sprejem gostov v kraju poskrbi Športno kulturno turistično društvo Sinji vrh.