Gospodinje s Planine ob desetletnici poskrbele, da ne bomo pozabili!

datum: 01.12.2014
kategorija: Novice

Društvo gospodinj z dramsko skupino Planina pri Ajdovščini je zadnjo nedeljo v novembru tradicionalno na domači Planini premierno predstavilo letošnji projekt, že deseti po vrsti, z naslovom Gospodinja in pol. Vsebina letošnje celoletne zgodbe je povzetek desetih ustvarjalnih in delovnih let. Čestitke je gospodinjam na premierni predstavitvi izrekel tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

gospodinja in pol-page-001Deset let že gospodinje s Planine brskajo po preteklosti, iščejo nova znanja, nabirajo izkušnje in krepijo ekipo strokovnih sodelavcev. Desetletno delo so strnile v letošnjo zgodbo o Gospodinji in pol ter zaključile tam, kjer so pred desetimi leti začele – s knjigo. Ponatis kuharice Da ne bi pozabili II je večplastno obogaten. Knjigi se navzven in navznoter poznajo vsa ta ustvarjalna leta. S svojo čudovito »vintage« podobo pritegne že na prvi pogled, z bogato vsebino pa sodi na knjižno polico vsake sodobne gospodinje.

Knjiga predvsem ponuja recepte za različne priložnosti, tradicionalna praznovanja, šege in navade. Geografsko zajema kar celotno Vipavsko dolino, ob tradicionalnih receptih »v glineni posodi«, ki so označeni z leseno žlico, ponuja sodobne priredbe in novotarije »v porcelanastih krožnikih« in s kovinsko žlico. Pri delu je bila nepogrešljiva pomoč dr. etnologije Jasna Fakin Bajec, ki z gospodinjami odlično sodeluje zadnjih nekaj let. Letos pa je k sodelovanju pritegnila še nekaj svojih kolegov.

Gospodinja in pol, november 2014Vilma Česen, predsednica Društva gospodinj, se je na premieri zahvalila vsem, ki so zadnjih deset let stali ob strani gospodinjam in pomagali, da so uresničile ideje ter prve izvode knjige podarila vabljenim gostom. Župan Tadej Beočanin bo z njo poživil službeno knjižno polico, Slovenska vinska kraljica Špela Štokelj jo bo s pridom uporabila v svoji kuhinji. Knjigo je prejel še nov predsednik krajevne skupnosti Planina Erik Curk.

Ob knjigi pa je tudi letos nastajala gledališka predstava. Avtor teksta in režiser Dušan Česen jo je naslovil Gospodinja in pol. Gospodinja in pol, november 2014Pripoveduje o sodobni gospodinji, ki se uspešno sooča s križi in težavami današnjega časa, kakšno od teh zna celo obrniti v svoj prid … Že izkušen igralski ansambel je ponovno navdušil. Nepogrešljivi igralki Vanda in Natalija – najstarejši članici društva – v predstavi nastopita v epizodnih vlogah, vendar pustita svoj pečat. Bruno, akviziter Vale, zasluži petko za odlično izdelano vlogo, pa tudi za knjižno slovenščino, s katero se je moral tokrat spopasti. Judita in Marjetka sta že utrjeni v vlogah gospodinj, na odru sta doma. Pohvale pa tudi vsem ostalim – vodovodarju, pa poštarici, hčerkama, možu … in predvsem avtorju Dušanu Česnu, ki je košček sveta sodobne gospodinje tako luštno zapisal v avtorski igri.  

Gospodinja in pol, november 2014Obiskovalci premiernega dogodka na Planini smo bili deležni še razstave »v živo«, ki je prikazovala desetletno ustvarjanje, izdelke, nagrade in priznanja. Kako pomembna je bila, je in bo gospodinja, pa so »med vrsticami« pokazale tudi s postavitvijo živih prikazov – tri vogale so podpirala ženska opravila, pod četrtim pa je bil urejen hram ... Pohvale pa tudi ženskemu pevskemu zboru, ki deluje v okviru Društva gospodinj z dramsko skupino s Planine pri Ajdovščini, ki je že po tradiciji s kulturnim programom zapolnil uvodni del dogodka ter gospodinjam, ki so po receptih iz knjige pripravile jedi za na praznično obloženo mizo, ki nas je pričakala ob zaključku. 

Gospodinja in pol, november 2014Ogled predstave in nakup knjige priporočamo vsem sodobnim gospodinjam! Prva ponovitev že to nedeljo, v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini