Prostovoljci iz projekta Starejši za starejše na sprejemu pri županu

datum: 06.12.2014
kategorija: Novice

Foto Nevenka Vidmar

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, ki ga obeležujemo 5. decembra, je župan Tadej Beočanin priredil sprejem za prostovoljce – prvi gostje prvega tovrstnega sprejema so bili prostovoljke in prostovoljci iz Društva upokojencev Ajdovščina, ki že od leta 2005 uspešno sodeluje v projektu Starejši za starejše – za boljšo kakovost življenja doma«, v organizaciji Slovenske filantropije in v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije.

DSC 0044Program »Starejši za starejše – za boljšo kakovost življenja doma« omogoča starostnikom nad 69 let vso tisto pomoč, ki jim jo ne more nuditi nobena socialna služba. Druženje, sprehodi, spremstva, branje – to so tista drobna opravila, ki naredijo življenje starostnikov lepše in prijaznejše ter podaljšajo bivanje na lastnem domu. S socialnimi težavami se program ne ukvarja, vendar pa prostovoljci svoja opažanja sproti beležijo in po potrebi na težave opozarjajo pristojne službe. Domače upokojensko društvo je bilo v letu 2005 prvo v naši regiji, ki je začelo z izvajanjem programa – danes aktivno sodeluje že 11 od skupno 30 društev v regiji.

V programu, ki ga zadnja leta več kot uspešno vodi gospa Janja Polanc, sodeluje kar 38 prostovoljk in prostovoljcev, vsi so člani Društva upokojencev Ajdovščina. Obiskujejo kar 2300 starostnikov – nekatere bolj pogosto, tudi vsak dan, druge po potrebi. Gre torej za pomemben prispevek k boljši družbi in lepšemu življenju v tretjem življenjskem obdobju.

DSC 0037Župan Tadej Beočanin se je v svojem nagovoru prostovoljkam in prostovoljcem iskreno zahvalil za njihovo nesebično delovanje, ki naredi našo družbo boljšo. Tudi sam ima bogate prostovoljske izkušnje, aktivno je deloval pri tabornikih, v športnih in mladinskih društvih, regijskem stičišču … za prostovoljno delo je prejemal tudi priznanja. Delo, ki ga opravljajo prostovoljci v projektu Starejši za starejše, pa ima zelo širok in pomemben družbeno-koristni učinek. Podrobneje ga je predstavila koordinatorka Janja Polanc, ki si želi, da bi program prišel tudi v tiste kraje naše občine in na tiste ulice našega mesta, kjer ga še ne izvajajo. Novi prostovoljci so vedno dobrodošli.

Županovo sporočilo ob mednarodnem dnevu prostovoljstva 

Sprejema se je udeležila tudi predsednica Društva upokojencev Ajdovščina Metka Marušič, ponosna na program in na prostovoljce, ki ga izvajajo, saj je skupina ocenjena kot ena najbolj aktivnih v Sloveniji. 

Program sprejema sta popestrili kitaristki Glasbene šole Vinka Vodpivca, Žana Žorž in Maja Likar iz razreda prof. Matjaža Remca. Za uradno fotografijo je poskrbela skupina fotografov, članov Društva upokojencev Ajdovščina, pa tudi foto društva Primorski škljoc - Nevenka Vidmar, Vlasta Ferjančič, Roman Žonta in Ivan Skvarča. 

Oglejte si galerijo fotografij iz sprejema