Dominique Pilon prejel spominsko priznanje Občine Ajdovščina

datum: 22.12.2014
kategorija: Sporočila za javnost

Dominique Pilon je prejel spominsko priznanje Občine Ajdovščina. Foto Primož Brecelj

V sklopu odprtja razstave Pilon v prvi svetovni vojni, ki je v petek, 19. decembra 2014, potekalo v Pilonovi galeriji Ajdovščina, je župan Tadej Beočanin izročil spominsko priznanje Dominiqueu Pilonu. Pred prireditvijo je župan gospoda Pilona sprejel v prostorih Občine Ajdovščina.

Dominique Pilon v prijetnem klepetu z županom Tadejem Beočaninom, na sprejemu v prostorih Občine Ajdovščina, pred odprtjem razstave. Foto Primož Brecelj Pilonova galerija leto zaključuje s pomembno razstavo, ki se vključuje v obeleževanja 100. obletnice prve svetovne vojne. Doživel jo je tudi Veno Pilon, najprej kot mladi vojak, nato kot ruski ujetnik. Svoje doživljanje te svetovne morije je zabeležil na svoj način – v risbah, akvarelih, pa tudi v besedah, v pismih prijatelju Stanetu Kosovelu.

Odprtja razstave se je poleg državnega sekretarja Antona Peršaka ter mnogih drugih uglednih gostov, udeležil tudi Pilonov sin, Dominique Pilon, ki sta mu župan Tadej Beočanin in Gospod Pilon se je sprejema udeležil s soprogo, spremljali sta ju direktorica Pilonove galerije Nataša Kovšca in umetnostna zgodovinarka Tanja Cigoj. Foto Primož Brecelj predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občinskega sveta Občine Ajdovščina Jordan Polanc ob tej priložnosti v zahvalo izročil spominsko priznanje Občine Ajdovščina.

V nadaljevanju v celoti objavljamo obrazložitev spominskega priznanja:

Spominsko priznanje Občine Ajdovščina prejme Dominique Pilon za neprecenljiv prispevek pri ohranjanju kulturne dediščine očeta Vena Pilona v njegovem rojstnem kraju Ajdovščini

Prevajalka (in Pilonova sorodnica) Manca Repič, direktorica galerije Nataša Kovšca, Dominique Pilon, predsednik Komisije Jordan Polanc, župan Tadej Beočanin, državni sekretar Anton Peršak, dr. Borut Koloini, Ivana Slamič in Tanja Cigoj. Foto Primož Brecelj Dominique Pilon je z donacijo očetovih del neprecenljivo prispeval k ohranjanju umetniške zapuščine Vena Pilona ter s tem trajno kulturno obogatil njegov rojstni kraj, Ajdovščino.

Pilonova galerija Ajdovščina je lani obeležila 40 let uspešnega kulturno-umetniškega delovanja. Galerija se danes ponaša z bogato produkcijo razstav in drugih kulturno-umetniških dogodkov ter hrani neprecenljivo bogastvo umetniških del različnih avtorjev, zbranih v več zbirkah. Med njimi je osrednja in najpomembnejša, pa tudi največja, ravno zbirka del Vena Pilona. Lani spomladi je Pilonova galerija Ajdovščina ponovno dobila tudi pooblastilo za opravljanje državne javne službe muzejev in je najmanjša med šestintridesetimi občinskimi muzeji v Sloveniji.

Dominique Pilon je na odprtju slikovito interpretiral dve očetovi pesmi. Foto Primož Brecelj  Temelje tej uspešni kulturno-umetniško-zgodovinski zgodbi je postavilo darilo Dominiquea Pilona, ki je pol leta po očetovi smrti, aprila 1971, Ajdovščini podaril »kulturno dediščino svojega očeta«, iz hvaležnosti za gostoljubje, ki ga je  očetu izkazal njegov ljubljeni rodni kraj, in z željo, da bi očetovo ime in njegovo delo živelo v spominu prihodnjih rodov. Dominique Pilon je lokalni skupnosti podaril očetova umetniška dela, korespondenco, njegove osebne predmete, rokopise ter obsežno zbirko knjig. Hkrati pa je lokalno skupnost zavezal k odgovornosti ohranjanja  pomena očetovega umetniškega ustvarjanja.

Pomemben dogodek je pritegnil veliko množico obiskovalcev. Foto Primož Brecelj To darilo je bilo pomemben vzvod, ki je zagnal prizadevanja za ustanovitev galerije v Ajdovščini. V letu 1973 je bila Pilonova domačija preurejena v mestno galerijo, to je bila prva monografska ustanova na Slovenskem. Najprej so bila razstavljena prav dela Vena Pilona. V dobrih štirih desetletjih se je Pilonova galerija razvila v pomembno muzejsko ustanovo regijskega pomena, ki ob rednem prirejanju razstav opravlja tudi pedagoško, založniško in muzejsko poslanstvo.  

Dominique Pilon je vsa ta leta ohranjal pristen stik z galerijo in z očetovim domačim krajem. Skozi vsa ta leta je galeriji še poklanjal očetova dela ter, tako kot nekdaj oče slovenskim prijateljem, pomagal galeriji pri organizaciji dogodkov in širjenju prepoznavnosti očetovega dela v Franciji.

Občina Ajdovščina se Dominiqueu Pilonu zahvaljuje za pomemben prispevek h kulturnemu bogastvu občine, kot tudi države Slovenije. Skupaj z galerijo se trudita  dostojno opravljati poverjeno poslanstvo in se zavezujeta, da bosta  še naprej ponosno skrbeli za ohranjanje in plemenitenje zaupanega bogastva.

Občina Ajdovščina

ŽupanTadej Beočanin

V Ajdovščini, 19. decembra 2014