Retrospektivna razstava Milene Lah – Stibilj v Zagrebu

datum: 23.12.2014
kategorija: Novice

V Moderni galeriji v Zagrebu bo še do 11. januarja 2015 na ogled retrospektivna razstava kiparke Milene Lah, rojene Stibilj. Umetnica je po rodu iz Vipavskega Križa, je tudi avtorica mogočnega spomenika, posvečenega padlim v NOB, na robu ajdovskega parka.

MILENA LAH MEMORIES IN MARBLE AND BRONZEPB196669Milena Lah Stibilj je bila rojena leta 1920 v Vipavskem Križu. Njena družina je bila izgnana s Primorske, odselili so se v Maribor, nato v Zagreb. Po vojni je študirala na zagrebški Akademiji likovnih umetnosti ter postala ena velikih kipark druge polovice 20. stoletja. Umrla je leta 2003 v Zagrebu.

Pričujoča razstava v Zagrebu je prvi retrospektivni pregled njenega dela – skulptur v marmorju, bronu, keramiki, kristalu, sadri ter slik (tuš, akril, olje), razstavo pa dopolnjujejo fotografije njenih del, ki krasijo javne prostore na Hrvaškem in v Sloveniji in so nastale med letoma 1953 in 2000.

Milena Lah Stibilj spomenik padlim v Ajdovščini Spomenik padlim borcem Milene Lah Stibilj je bil na rob parka, ob križišče Ceste 5. maja in Gregorčičeve ulice v Ajdovščini, postavljen 22. julija 1954, izdelan je bil leto prej. Kip je z odlokom zaščiten kot javni spomenik memorialne dediščine. Omeniti velja tudi »Stol miru«, njen spomenik, ki krasi Formo Vivo v Portorožu, medtem ko je »Galiot«, ki je bil postavljen v Kostanjevici na Krki, strohnel. Velik del njenih kiparskih del pa je posejan po celotni Evropi – gre kar za okoli 400 ton obdelanega kamna!

Če vas torej v teh dneh pot zanese v Zagreb, si vzemite čas in si oglejte prvo retrospektivno razstavo Milene Lah – Stibilj, po rodu iz naših krajev, ki je Ajdovščini s svojim delom vtisnila čudovit pečat.

Moderna galerija Zagreb – Milena Lah, Sjaju sjaj

MILENA LAH MEMORIES IN MARBLE AND BRONZEPB196669