Lavričev trg že laže diha

datum: 19.01.2015
kategorija: Novice

Po obvestilu o prezasičenosti Lavričevega trga s pločevino v decembrski številki Ajdovskih novic, je le-ta precej laže zadihal. Hvala vsem, ki spoštujete pravila, prošnje in obvestila. Obdobje obveščanja je zaključeno, občinsko redarstvo bo odslej za prekrške pisalo globe.

Občinski redar je v slabem mesecu dni od začetka akcije obveščanja zapisal preko 100 obvestil, vsaj še enkrat toliko pa jih je bilo izrečenih ustno, na kraju dogodka. Največ kršitev je bilo zaznanih na Lavričevem trgu, na Prešernovi ulici in na modrih parkirnih conah ob urgentnem bloku Zdravstvenega doma Ajdovščina. Kljub temu pa po mesecu dni obveščanja občinsko redarstvo ugotavlja, da je akcija prinesla dobre rezultate. Občanke in občani ste dobronamerna obvestila lepo sprejeli in pokazali razumevanje – to pa je lep obet za prihodnost.

Sredi decembra je potekala tudi akcija štetja prometa na Lavričevem trgu, ki so jo za Občino Ajdovščina opravili mentorji in dijaki Tehniškega šolskega centra Nova Gorica. Štetje vseh udeležencev v prometu je potekalo 12 ur, na enega od delovnih decembrskih dni, z namenom preveriti pretok prometa preko trga. Podatki so zanimivi in bodo v pomoč pripravljavcem nove prometne ureditve na osrednjem ajdovskem placu, ki bo več pozornosti in prostora namenila pešcem ter kolesarjem. V času štetja prometa se je po Prešernovi ulici in preko Lavričevega trga zapeljalo preko 2000 vozil. Povečano število prometa je bilo zaznati ob jutranji in popoldanski konici. Precejšnje število voznikov pot po Prešernovi ulici, preko trga in naprej na Gregorčičevo uporablja kot priročno bližnjico, torej zgolj kot tranzitno pot, le manjši del vozil je pot nadaljevalo na Vilharjevo ulico ali na trgu parkiralo. V času prometne konice je bilo zaznati tudi povečano število pešcev. S podobnimi akcijami bo Občina nadaljevala tudi v prihodnje, vse do končnega cilja – osvoboditve Lavričevega trga pretiranega prometa.

Če imate na Lavričevem trgu opravke in se na pot odpravljate z avtomobilom, vas vabimo, da preizkusite parkirišča pri starem mlinu – od tam je le korak do osrednjega mestnega placa. Vaš avto bo na varnem, vaša denarnica pa tudi – občinsko redarstvo bo namreč odslej vse kršitelje sankcioniralo. Odsotnost avtomobilov s pločnikov pa bo omogočilo normalno pot na trg tudi staršem z otroci in invalidom, na katere moramo biti v prometu še posebej pozorni.

Če pa na Lavričevem trgu nimate opravka, vam priporočamo, da se do vašega cilja odpeljete po direktni poti – z uvedbo krožišča na osrednjem mestnem križpotju ni več izgovorov o zastojih pred rdečo lučjo.