Partnerji projekta Wind Risk so se na prvem delovnem srečanju dobili v Ajdovščini

datum: 30.01.2015
kategorija: Novice

Včeraj so se v prostorih Občine Ajdovščina na prvem delovnem srečanju dobili partnerji mednarodnega projekta Wind Risk, ki se bo ukvarjal s proučevanjem vetra in njegovih značilnosti na območjih, od koder prihajajo partnerji.

Prof. dr. Goran Turk iz ljubljanske univerzeObčina Ajdovščina je z letom 2015 pričela z izvajanjem projekta Wind Risk, za katerega je skupaj z Univerzo v Ljubljani, Tehnično Univerzo v Dortmundu in Univerzo v Splitu uspešno pridobila sredstva Finančnega instrumenta za civilno zaščito Evropske komisije. Vrednost celotnega dvoletnega projekta je 400.000,00 EUR, pri čemer Evropska komisija zagotavlja 75% sofinanciranje.  

Partnerji bodo s projektom pridobili izsledke o vetru, ki bodo temeljili na povsem novih raziskavah. Zbrani podatki iz merilnih naprav bodo obdelani in sproti objavljeni na spletni strani projekta. Študije in strokovni članki pa bodo objavljeni tudi v evropskih znanstvenih revijah.

Partnerji prihajajo iz območij, kjer veter povzroča takšne ali drugačne težave. Partnerji iz Dortmunda, kjer se srečujejo z neurji, se bodo osredotočili predvsem na reševanje težav s podrtimi drevesi v mestih. Problem bodo proučili z več stališč. Problematika partnerjev iz Splita je precej dobro znana – gre za močno burjo, ki povzroča veliko ekonomsko škodo na kopnem in na morju. Podobne težave z burjo imamo tudi v Ajdovščini. Glavni cilji skupnega projekta so ozaveščanje prebivalstva na ogroženih območjih, izboljšanje informacijskega sistema, spodbujanje povezovanja pri obvladovanju tveganj v zvezi z vetrom. Pomembna je tudi krepitev lokalnih zmogljivosti za obvladovanje nesreč, predvsem na področju strategije upravljanja z gozdovi in nadzora prometa, posodobiti pa bo potrebno tudi zahteve v povezavi z vetrom za graditev objektov.  

V Ajdovščini je merilna naprava nameščena na strehi nogometnega stadiona, omogočala bo spremljanje aktualnih podatkov o moči burje. Ti podatki pa bodo že sedaj v veliko korist naši Civilni zaščiti, ki bo tako lahko hitreje in učinkoviteje pristopila k intervenciji.

echo-logo wind risk

 

 

 

 

 

 

Logo civil protection wind risk

 

Grb Občine Ajdovščina