Podjetniški eksperiment na OŠ Šturje

datum: 02.02.2015
kategorija: Novice

Na OŠ Šturje se že tretje leto zapored pripravljajo na tekmovanje za izbor najboljše podjetniške ideje POPRI. V sodelovanju s Primorskim tehnološkim parkom, ki je kreator ideje POPRI, pa na šoli trenutno poteka tudi krožek Podjetniški eksperiment, v katerega je vključenih 18 šolarjev. Mlade podjetnike je danes obiskal župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

POPRI na oš šturje, januar 2015Župan Tadej Beočanin se je udeležil delavnice v družbi direktorice Primorskega tehnološkega parka Tanje Kožuh, vodje programa POPRI Maje Rajer Obid in ravnateljice OŠ Šturje Lee Vidmar. Uvodoma je poudaril, kako pomembno je, da otroci že od malih nog naprej razmišljajo o različnih idejah. Mladi bodoči podjetniki delajo po skupinah. S svojimi poslovnimi idejami so goste prijetno presenetili. Miniaturna prenosna kamera, fotoaparat, pa morebiti še bralna lučka – vse v enem kosu, za namestitev na očala in polnjenjem preko računalnika – kar bi bilo odlično nadomestilo velikih in nadležnih kosov opreme za turista. Nekoliko bolj vohunska, pa tudi že preizkušena je ideja o mikrofonu v kemičnem svinčniku. Zelo dobra in ekološka je ideja o ponovnem polnjenju odrabljenih baterij, medtem ko bo naprava za poliranje kozarcev v dobro voljo spravila predvsem gospodinje in vinarje. 

POPRI na oš šturje, januar 2015Župan je mlade spodbudil k vsestranskemu razmišljanju, ki je v procesu nastajanja izdelka, projekta, izrednega pomena. Povedal je, da se je v mladosti tudi sam veliko ukvarjal s podjetniškimi inovacijami, ki so jih bolj ali manj uspešno poskušali spravljati na tržišče ter da se je iz neuspehov mogoče ogromno naučiti. Na koncu pa hudomušno namignil še, da se najboljše ideje utrnejo takrat, ko nekaj potrebuješ, pa nimaš pri roki, ter mladim zaželel veliko motivacije in uspešno delo.

Še slaba dva meseca imajo mladi na voljo do roka za oddajo pisnih izdelkov. Slovesna razglasitev zmagovalcev tekmovanja POPRI pa bo letos 23. aprila, v Novi Gorici.

Več o podjetniškem projektu POPRI pa na spletni strani www.popri.si.