V Gorenjah zaradi zemeljskega usada do nadaljnjega zapora ceste

datum: 04.02.2015
kategorija: Novice

Včeraj zgodaj popoldan se je na cesto skozi Gorenje zrušil podporni zid, do česar je prišlo zaradi zemeljskega usada. Če bo vreme dopuščalo, bodo rezultati geoloških raziskav znani že v tem tednu. Vremenoslovci nam za jutri in v petek napovedujejo burjo s sunki preko 130 km/h, ki bo s seboj nosila sneg.

V Gorenjah je že od leta 2003 znan plaz. Na delu tega plazu je včeraj popoldan prišlo do zemeljskega usada, ki je poškodoval podporni zid ceste v dolžini 40 metrov, del zidu pa je popolnoma porušenega. Območje si je takoj ogledal geolog, ki je najprej odredil minimalno raziskavo terena, s katero se bo ugotavljalo tudi, ali se plaz premika ves plaz, ali le zrušen del. V eno od dveh vrtin, ki bosta segali do 12 metrov v globino, bo nameščen inkvinometer – naprava za merjenje premikov v plazu. Druga vrtina bo namenjena raziskovanju plasti – sestave in debeline plazu. Rezultati raziskav bodo nakazali način sanacije območja, predvsem podpornega zidu.

Z vrtanjem bodo pričeli že jutri, rezultati raziskav pa bodo znani takoj po končanem vrtanju. Če bo vreme dopuščalo, torej še v tem tednu. Dokler ni znanih rezultatov raziskav, je nemogoče napovedovati časovni okvir zapore ceste in sanacije območja, zato ponovno naprošamo voznike, da se na pot proti Gorenjam odpravljajo le, če imajo v vasi opravke – upoštevajte prometno signalizacijo! 

Vreme bo vetrovno  

Trenutne vremenske razmere so za ta letni čas – burja s sunki do 100 km/h, na Gori je včeraj zapadlo preko pol metra snega, burja dela zamete, vendar je trenutno jasno in ne sneži, ceste pa so očiščene.

V naslednjih dneh pričakujemo močnejše sunke burje, tudi preko 130 km/h, s seboj bo prinašala sneg. Najmočneje naj bi pihalo iz četrtka na petek ponoči in v petek zjutraj.

Če še niste pospravili svojih dvorišč, vam je delo že odnesla burja. Poskrbite, da boste na toplem. Po drugih delih Slovenije so prave zimske razmere, zato ne odhajajte na pot, če to ni res potrebno.