Program Holistic – pilotna kotlovnica na biomaso bo v Lokavcu

datum: 17.03.2015
kategorija: Novice

Sredi marca je v hrvaškem Gospiću potekala tematska delavnica o rabi lesne biomase iz mednarodnega projekta Holistic, v katerem kot partner sodeluje tudi Občina Ajdovščina. Partnerji bodo v eno izmed javnih zgradb vgradili kotlovnico na lesno biomaso in ugotavljali njene prednosti in slabosti v primerjavi z obstoječimi ogrevalnimi sistemi. Občina Ajdovščina bo pilotno kotlovnico vgradila v podružnično šolo v Lokavcu.

Zunanja sodelavka projekta Holistic in strokovnjakinja za lesno biomaso z Gozdarskega inštituta Slovenije Todora Rogelja je v Gospiću predstavila možnosti rabe lesne biomase na območju občine Ajdovščina. Kar 65 % občine pokriva gozd, ki pa večinoma ni izkoriščen. Ajdovski gozdovi razpolagajo s kar devet tisoč tonami lesa, primernega za predelavo v lesne sekance, največ na območju Trnovskega gozda. Kljub izrednim možnostim pa pri Gozdarskem inštitutu Slovenije ni uradno registriran niti en komercialni proizvajalec lesnih sekancev iz ajdovske občine. Lesna biomasa tako za občino predstavlja velik energetski in podjetniški izziv prihodnosti. Za primerjavo - podružnica Osnovne šole Danila Lokarja v Lokavcu bi za kurilno sezono predvidoma porabila le 14 ton lesa.

Italijanski in hrvaški partnerji, ki so študije že izvedli, ugotavljajo, da bi lahko ogrevanje na lesno biomaso v izbranih stavbah zmanjšalo stroške za več kot polovico. 

logo-adriaticIPA-euSVRK_slo - holisticEU zastava in pripis_slo holistic