Simoni Semenič tako Grumova kot Šeligova nagrada

datum: 08.04.2015
kategorija: Novice

Osrednja figura Tedna drame v Kranju je Ajdovka Simona Semenič, ki je prejela Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo in sicer za besedilo z naslovom 'sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije', Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo pa je odnesla njena predstava '1981'.

 Iz obrazložitve Grumove nagrade je dramsko besedilo sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije pronicljiva drama, ki domala že presega dramsko formo in se spogleduje z narativnostjo. Dramsko dogajanje je postavljeno med sedem kuharic, sedem pričevalk človeške zgodovine, ki pripravljajo hrano za vojake, ki se bojujejo na fronti. Sedem kuharic predstavlja konformizem, ki hrani vojni stroj, tega pa predstavljajo vojaki, ki obenem zatirajo upor zoper obstoječi režim. Kljub težki tematiki je drama napisana lahkotno, duhovito in tekoče ter ponuja pravi uprizoritveni izziv. Besedilo nima didaskalij, te so vpete v sam dramski dialog, ki ga zaznamuje izrazita zvočna podoba.

Odločitev komisije za Grumovo nagrado je soglasna, čeprav je izbirala med kar osemintridesetimi deli. Nominiranih predstav za Šeligovo nagrado pa je bilo osem. Predstava 1981 Simone Semenič (v režiji Nine Rajić Kranjac in izvedbi Gledališke skupine mladih/AGRFT in Gledališče Glej) »je kompaktna, izčiščena, v estetiki in mizansceni precizno zasnovana odrska upodobitev dramskega besedila, ki ga označuje fragmentarna dramaturgija, prestreljena s časovnimi, prostorskimi in identitetnimi preskoki. Besedilo ponuja visok potencial preigravanja in izumljanja odrskega jezika, ki ga najmlajša generacija gledališčnikov zajame odgovorno, s polnim zanosom in scela,« piše v obrazložitvi. »Zdi se, da je dramski rokopis Simone Semenič – izvedbeno izzivalen, zahteven in razplasten – naletel na izvrsten posluh, razumevanje in natančno analizo ter naposled inventivno uprizoritveno obliko. Uprizoritev 1981 priča o perspektivnem, silovitem in vitalnem razumevanju gledališča in gledaliških prijemov, ki so sodobnemu občinstvu preprosto nujni,« je še zapisano o predstavi.

Za Simono Semenič je to že tretja nagrada Slavka Gruma, saj je prvo prejela leta 2009 za dramsko besedilo 5fantkov.si, leto kasneje pa še za besedilo 24ur.