Dvorana prve slovenske vlade v prenovi

datum: 15.04.2015
kategorija: Sporočila za javnost

Praznovanja okrogle obletnice bo dvorana, v kateri je bila v izdihljajih druge svetovne vojne ustanovljena slovenska vlada in po kateri dvorana nosi ime, dočakala 'osvežena' - med drugim bo dobila prepotreben nadstrešek pred vhodom, v okviru energetske sanacije avle pa bodo zamenjali tudi stekla.

Prva slovenska vlada je bila ustanovljena v Bratinovi dvorani, kjer se je ajdovsko prebivalstvo mnoga desetletja 'hranilo' s kulturo in odrsko umetnostjo. Leta 1965 je Bratinova dvorana doživela temeljito prenovo v tedaj sodobno kinodvorano, po načrtih priznanega domačega arhitekta Svetozarja Križaja. Zaradi avtorjevih specifičnih arhitekturnih detajlov danes predstavlja pomemben primer slovenske modernistične arhitekture 20. stoletja in je zaščiten kulturni spomenik.

Objekt je bil nazadnje prenovljen leta 2005, takrat s poudarkom na produkcijskem delu - dotlej kinodvorana je po žalostnem koncu DABS-a postala osrednja kulturna dvorana v občini. Trenutno poteka prenova zunanjosti, v manjšem obsegu, s poudarkom na toplotni izolaciji in povrnitvi avtentičnega izgleda stavbe. Tako bo novo podobo dobila fasada, v obnovljeno kovinsko konstrukcijo bodo vpeta sodobna toplotnoizolacijska stekla, zamenjane bodo poškodovane kamnite plošče na vhodnem tlaku. Največja in dobrodošla sprememba pa bo nadstrešek nad celotno vhodno steno dvorane. Izdelan bo po nikoli uresničenih in še ohranjenih načrtih Svetozarja Križaja iz leta 1980. Ob novem napisu bo urejenih še nekaj drugih lepotnih popravkov in Dvorana prve slovenske vlade bo tako praznovanje 70. obletnice ustoličenja vlade pričakala prenovljena po avtentičnih Križajevih zamislih.

Investitor prenove je Občina Ajdovščina, ki vse izvajalce, ki so morali za svoje nastope in predstavitve iskati nadomestne prostore, prosi za razumevanje. Izvajalec pa obljublja v roku opravljena dela.

Prvi napovedan dogodek v prenovljeni dvorani bo 24. aprila – odprtje razstave fotografij, posnetih 5. maja 1945 – vabljeni!