Obisk iz Murske Sobote

datum: 15.04.2015
kategorija: Novice

Na obisku v Ajdovščini sta se danes mudili podžupanja mestne občine Murska Sobota Jasmina Opec in njena svetovalka Darja Kadiš. Gostji sta želeli v praksi spoznati, kako mladi v ajdovski občini delujejo in se vključujejo v lokalno politiko. Ajdovska občina je med prvimi nosilkami certifikata Mladim prijazna občina, pred dnevi pa je prejela še mednarodno priznanje za Strategijo za mlade kot primer dobre prakse.

Najprej sta gostji obiskali Mladinski center Hiša mladih v Palah, kjer so jima predstavili dejavnosti, kasneje pa sta se zaustavili še v občinski stavbi, kjer sta ju sprejeli Katarina Ambrožič in Erika Zavnik z oddelka za družbene dejavnosti, ki sta predstavili ukrepe občine na področju štipendiranja in stanovanjske problematike.

Sprejema se je udeležil tudi podžupan Mitja Tripković, ki je na kratko povzel sicer obširno strategijo za mlade: »Strategijo je soglasno sprejel občinski svet in v proračunu tudi predvidel denar zanjo, kar nas zavezuje, da se po njej tudi ravnamo. Tako imamo ves čas pred očmi, kako priti recimo do poceni stanovanj za mlade družine in kako mladim pomagati na podjetniški poti. Če strategije ne bi imeli, bi denar porabili za kaj drugega, tako pa je mladina v prvem planu.« Pomembno je tudi to, da so dokument sooblikovali prav mladi, je še dodal podžupan.

Gostji sta povedali, da je mladinska dejavnost v Murski Soboti precej razkropljena, mladi odhajajo s trebuhom za kruhom v bližnjo Avstrijo, občina pa bi jih seveda rada zadržala in se skuša pri tem zgledovati po izkušnjah iz drugih okolij.