Pipistrelu ponovno nagrada za inovativnost

datum: 18.04.2015
kategorija: Novice

Na največjem evropskem letalskem sejmu AERO Expo v nemškem Friedrichshafnu je ajdovski Pipistrel znova dosegel pomemben uspeh. Že drugo leto zapovrstjo so bralci enega najvplivnejših letalskih časopisov Aerokurier izbrali Pipistrelovo Panthero za najbolj inovativno letalo leta in ji podelili naziv 'letalo prihodnosti'.

Panthera je štirisedežno poslovno letalo, ki pomeni Pipistrelov preboj iz kategorije malih ultralahkih letal na tržišče večje, t.i. generalne aviacije. Panthera je na voljo v treh modelih z različnimi verzijami pogona: bencinskim, hibridnim ali popolnoma električnim. V svoji kategoriji je med najbolj varčnimi letali, saj tudi verzija z bencinskim pogonom porabi mnogo manj goriva kot primerljiva letala drugih proizvajalcev. Poleg tega Panthera leti na navaden avtomobilski bencin, ki je občutno cenejši kot letalsko gorivo. 

Organizator AERO Expo je že prvi dan sejma razglasil ajdovsko tovarno letal kot eno od največjih 'atrakcij za medije', saj slovenski proizvajalec poleg Panthere predstavlja še letalo Alpha Electro, prvo dvosedežno povsem električno letalo, ki je specializirano za šolanje pilotov. Letalo med vsakokratnim spuščanjem rekuperira 13 % električne energije. Nastalo je v sodelovanju s podjetjem Siemens AG, pomeni pa novo generacijo letal, ki so zaradi električnega pogona povsem neslišna, ne onesnažujejo okolja in omogočajo letalski promet tudi znotraj urbanih naselij, kjer je bil zaradi hrupa in smoga do sedaj nezaželen.
Pipistrel je prejšnji mesec obeležil tudi izdelavo 700. letala. To je bil model Sinus Club, namenjen jadralnemu šolanju, ki ga je prejel kupec iz ZDA.