Županovo voščilo ob praznikih

datum: 26.04.2015
kategorija: Sporočila za javnost

Drage občanke, cenjeni občani!
Bliža se nam praznični paket, ki bo za našo občino tokrat še posebej imeniten. Dnevu upora poroti okupatorju bo sledil delavski prvi maj, drugega maja bomo na stežaj odprli Ajdovščino spominu na ustanovitev prve narodne vlade pred 70-imi leti, 5. maja bomo obletnico na občinski ravni praznovali še sami. Številni dogodki bodo praznično odzvanjali še skozi cel maj.

Kresovanje v grajskem obzidju na predvečer prvega od majskih dni naj nas spomni na jutranje budnice, na zborovanja na Predmeji, ali če gre spomin dlje v zgodovino, na prizadevanja po boljših pogojih življenja izkoriščanega delavskega razreda. Prvi maj je včasih simboliziral boj delavcev za svoje pravice, pravice iz dela. Danes se ljudje šele borijo za delo samo, mnogi so ga izgubili, ne po svoji krivdi, in stojijo v vrsti na zavodih, oropani človeškega dostojanstva. Drugi, in med temi je veliko mladih, šolanih ljudi, so na brezobzirnem trgu dela kot prekerni delavci, daleč od nekdaj že pridobljenih pravic.

Na drugega maja dan bo v Ajdovščino prišel predsednik vlade. Srčno upam, da bo nam in celi državi razkril sveženj uresničljivih ukrepov, s katerimi bi se lahko končno osvobodili spon, ki nas kot državljane tiščijo in vežejo, da smo nezaupljivi drug do drugega, da se raje prerekamo kot pa se pogovarjamo in dogovarjamo za lepšo bodočnost. V bogatem spremljevalnem programu ob jubileju bo lahko premier spoznal, kako je pred 70-imi leti v osvobojeni Ajdovščini, toda še vedno v vojnem času, ustanovljena vlada zmogla toliko moči, da se je hipoma usposobila za velikansko nalogo, obnoviti Slovenijo.

In naša občina s ponosom praznuje prav spomin na ustanovitev te 'petomajske' vlade. Naj nam bo v navdih, da se tudi v težkih časih lahko sprošča dodatna energija, če se hotenja in želje združijo na poti do skupnega cilja. Zato moramo biti na preži za vsako razvojno priložnostjo, ki se ponudi, doma, v državi, Evropi; odprti za vse nove ideje, pobude, poglede, za ustvarjalni nemir ...

Če naj gradimo šole, kulturne hrame, ceste ali ... moramo najprej ustvariti delovna mesta – za mlade, ki prihajajo, in za starejše, ki so po zlomu nekdaj cvetoče industrije, ki so jo sami soustvarjali, ostali v kratkih rokavih. Zato denar na občini namenjamo spodbudam našim podjetnikom, da odprejo nova delovna mesta, in zato, da prepričamo vlagatelje od drugod, da se splača pri nas ustanavljati podjetja ali preseliti proizvodnjo, nekaj na račun teh ugodnosti, drugič pa za to, ker imamo ljudi, ki znajo in želijo delati.

Ni v genskem zapisu vipavskega človeka, utrjenega od nenehnega boja z burjo, naravo, da bi pričakoval ali pomislil, da mu bo kaj podarjenega. In si tega niti ne želi.

Sami si bomo morali vse izboriti, če si želimo prihodnost risati v bolj svetlih barvah.

Prazniki pa so za to, da se vendarle otresemo vsakdanjih skrbi.

Zato vam, občanke in občani, voščim in kličem - doživite maj kot najlepši mesec v letu v najlepši dolini daleč naokrog! 

Župan Tadej Beočanin