Nagovor župana na osrednji slovesnosti ob 70. obletnici prve povojne vlade

datum: 04.05.2015
kategorija: Novice

V soboto, 2. maja 2015, je Ajdovščina svečano obeležila 70. obletnico Narodne vlade Slovenije, prve slovenske vlade po drugi vojni. V nadaljevanju je v celoti objavljen pozdravni nagovor župana Občine Ajdovščina Tadeja Beočanina.

2. maj 2015, 70. obletnica prve vladeSpoštovani, v imenu občine Ajdovščina in v svojem imenu vam izrekam prisrčno dobrodošlico v mestu, kjer je bila na lepo sončno soboto, v izdihljajih druge svetovne vojne, 5. maja 1945, ustoličena prva slovenska narodna vlada. Ustanovljena je bila v bližnji dvorani, ki je obletnico dočakala prenovljena in v kateri je na ogled bogato fotografsko gradivo. Iz tega gradiva se lepo vidi, s kakšnim navdušenjem je nepregledna množica od blizu in daleč prav na tem trgu pričakala novo vlado. Kajti, kot je tedaj dejal predsednik Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta Josip Vidmar, so ta »kraj izbrali po dvojnem kriteriju. Prvič za dokumentacijo, da je ta zemlja naša in da je ni sile, ki bi nam jo še kdaj iztrgala, in drugič, da je Ajdovščina kraj, ki je geografsko središče ene najvažnejših dolin Slovenskega primorja in kot tako od nekdaj važno politično središče.« V Ajdovščini se je s tistim dnem začela »nova doba slovenske zgodovine, doba svobode, doba samostojnega upravljanja lastnega življenja.«

2. maj 2015, 70. obletnica prve vladeS spominom na 70 letnico ustanovitve slovenske narodne vlade želimo v občini Ajdovščina dokazati spoštljiv odnos do tega nedvomno pomembnega dogodka v naši zgodovini. Na dogodek gledamo s ponosom, vendar smo pri tem predvsem zazrti predvsem v prihodnost.

Ajdovščina za nekajdnevno prestolnico Slovenije ni bila izbrana naključno, pač pa kot pomembno središče na Primorskem, predvsem pa zato, da se svetu pokaže, da je Primorska del Slovenije. Po 25-ih letih fašističnega zatiranja in vseh strahot vojne je za vse Primorce prišlo veliko olajšanje. Na svoji zemlji smo postali svoj gospodar.

2. maj 2015, 70. obletnica prve vlade5. maj 1945 je nedvomno sprostil veliko ustvarjalne energije. Ajdovščina je to ustvarjalno energijo dobro izkoristila in se v desetletjih po tem razvila v izjemno močno industrijsko središče, s podjetji in blagovnimi znamkami mednarodnega formata. V neki novi svobodi, neobrzdani svobodi kapitala, pa so skoraj vse te industrije popadale kot domine. Zdaj smo spet na začetku, ne sicer kot pred 70 leti, z nekaj vzporednicami pa že. Želimo si, da se kot tedaj sprosti ves ta krč, ki nas hromi in da se razplamti ustvarjalnost.

2. maj 2015, 70. obletnica prve vladeNaše misli in ravnanja so usmerjene v boljši jutri vseh nas. Občina Ajdovščina vse razpoložljive vire usmerja v dodaten zagon gospodarstva in v ohranjanje tistega, za kar ste se, drage borke in borci, borili še preden je moja generacija prišla na svet. Rojeni smo bili v svobodo, ki ste jo izbojevali za nas. In tudi od tu izvira naša pomembna naloga, da to svobodo varujemo in ji ohranimo pomen. Ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest, z delom neločljivo povezano dostojanstvo naših ljudi, kvaliteta življenja ter enakost, solidarnost in sodelovanje, ki presega delitve, so naša temeljna vodila za prihodnost. Priložnosti, ki se nam pokažejo, ne smemo in ne nameravamo izpustiti. Zagotovim lahko, da vsaj v občini Ajdovščina ne bomo pustili, da bi na svoji zemlji ne bili svoj gospodar. In tega ne bi smeli dopustiti nikjer po Sloveniji. Kar je našega, slovenskega, in na izbojevani svobodi ustvarjenega z rokami naših delovnih ljudi, naj tudi ostane naše, slovensko.

Danes je praznični dan, zato lahko vsaj za trenutek odložimo vsakdanje skrbi. Upam, da boste uživali v programu osrednje prireditve in v Ajdovščini preživeli prijeten dan.

Trdim, da smo v občini ponosni na 5. maj 1945. Tudi občinski praznik imamo na ta dan in v spomin na ta dan, vendar si ga ne želimo lastiti, pač pa deliti z vsemi Primorkami in Primorci, s celo Slovenijo. Upam pa tudi, da bomo lahko enako ali pa še bolj ponosni tudi na svojo prihodnost. Da bomo na svoji zemlji ostali svoj gospodar!

Župan Tadej Beočanin

Galerija fotografij: Lavričev trg Ajdovščina, 2. maj 2015