V Plačah se veselijo novega doma krajanov

datum: 07.05.2015
kategorija: Novice

V Plačah bo v petek, 8. maja 2015, ob 18. uri, slovesnost ob odprtju Doma krajanov Plače. Govornik na slovesnosti bo tudi župan Tadej Beočanin. Kulturno-družabni program pripravljajo krajani, ki so hkrati v polnih pripravah na letošnjo šagro v nedeljo, potekala bo v novih prostorih.

Dom krajanov PlačeV Plačah je zrasel večnamenski objekt, ki bo namenjen tako druženju in potrebam prebivalcev Plač, kot tudi sosednjih vasi in društev. Predvsem pa bo služil ljubiteljem badmintona, lahko celo na širšem regijskem območju, saj je v Plačah zrasla edina dvorana za badminton na Goriškem, ki ustreza vsem standardom za izvedbo tekmovanj.

Ob dvorani in pripadajočih servisnih prostorih – garderobah, sanitarijah, hodnikih, shrambah v pritličju, so v nadstropju urejeni prostori za potrebe krajevne skupnosti – sejna soba in čajna kuhinja. Objekt omogoča samostojen dostop in uporabo invalidnim osebam. Urejena je tudi okolica, ki ima novo dovozno pot do vstopa na severni strani, kjer je novo parkirišče z dobrim ducatom parkirnih prostorov. Zunanja ureditev je prilagojena terenski konfiguraciji in je dvonivojska, med seboj povezana tudi s stopniščem do dvorišča pred glavnim vhodom na južni strani , kjer je glavni vhod v objekt. V sklopu zunanjega urejanja je na zelenici ob dvorišču novega doma postavljeno tudi otroško igrišče.

Dom krajanov PlačeInvestitor projekta izgradnje krajevnega doma v Plačah je Občina Ajdovščina, cena pa 383.148,89 evrov. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je za sofinanciranje investicije po 21. členu ZFO prispevalo  69.572 evrov, preostanek je načrtovan in v večjem delu tudi že poravnan iz občinskega proračuna. Projekte so izdelali v podjetju Acma d.o.o., vodja projektne ekipe je bil arhitekt Marko Kosovel. Z objektom pa bo poslej upravljala Krajevna skupnost Vipavski Križ.

V petek, 8. maja 2015, ob 18. uri, bo slavnostno odprtje nove pridobitve. Spregovorili bodo župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, predsednik krajevne skupnosti Vipavski Križ Harij Bat, občinski svetnik Igor Česnik, za kulturno-družabni program bodo poskrbeli domači ustvarjalci.