Tik pred sadno sezono odpiramo sadjarski center na Brjah

datum: 20.05.2015
kategorija: Novice

V petek, 22. maja 2015, ob 18. uri, bo na Brjah slavnostno odprtje novega sadjarsko-učnega centra. Nove vsebine so prostor dobile v prenovljenih prostorih nekdanje šole. Več kot polovico potrebnih sredstev za projekt je občini uspelo pridobiti preko javnega razpisa Leader.

brjeSok3Sadje je poleg vina eno najbolj tipičnih podeželskih produktov vipavskega podeželja. Učni center na Brjah je nastal prav z namenom podjetniške spodbude kmetom k pridelavi in predelavi sadja. Tu se bodo vipavski sadjarji lahko izobraževali ter v primerno opremljenih prostorih predelovali svoj pridelek in tržili izdelke – tudi za namene enotnega trženja je bila že pred leti izdelana blagovna znamka So(n)čno. Letos pa je zaživel še projekt uvajanja tujih kmetijskih sort in vzpostavitve poskusnih kontrolnih nasadov, ki bodo pokazali, kako se manj znane sadne vrste obnesejo v našem podnebju.

V času zorenja letošnjih prvih češenj bo tako tudi zares zaživel Učni center Brje, za katerega je Občina Ajdovščina, v okviru LAS-a, iz programa Leader, uspela pridobiti kar 200.000 evrov evropskih sredstev, kar je dobra polovica celotne vrednosti projekta, vključno s tehnološko in drugo opremo. Prav tehnološka oprema je najdragocenejša pridobitev novega sadjarskega centra. Sestavljena je iz več linij za tradicionalno predelavo sadja. Sadjarji bodo na Brjah lahko iz svojega pridelka stisnili sok, skuhali marmelado, ali pa bodo plodove posušili. Predelovalnica je v spodnjih prostorih prenovljenega objekta, pot do nje vodi skozi prodajno-razstavni prostor, hodnik pa je urejen kot galerijski prostor – na dan odprtja ga bodo okrasile fotografije članov Foto društva Veno Pilon. V zgornjem nadstropju prenovljenega šolskega poslopja so učilnica in prostori za potrebe delovanje krajevne skupnosti. Prenovljena je tudi okolica stavbe, na novo je urejen dovoz na dvorišče, kjer je manjše parkirišče.

Novo pridobitev bo v upravljanje prevzela Krajevna skupnost Brje, ki se ponaša z enim najstarejših vinogradniških društev na Slovenskem, katerega član je bil tudi Simon Gregorčič. Kraj vrh Vipavskih gričev z Učnim centrom Brje pridobiva tudi močan turistični zagon, ki ga v naših krajih poganja prav tradicionalna ponudba domačega podeželja, v povezavi s kulturno dediščino. Brejcem in vipavskim sadjarjem se tako odpirajo nove možnosti za razvoj.

logo brje z napisom Logo LAS