Diplomatski izlet po Vipavski dolini

datum: 01.06.2015
kategorija: Sporočila za javnost

Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je pripravil izlet za vodje diplomatskih misij v Sloveniji in jih tokrat popeljal po Vipavski dolini. V Ajdovščini jih je sprejel tudi župan Tadej beočanin. Diplomatski izlet je minil v sproščenem vzdušju.

diplomatski izlet1Običajno diplomate omejuje strogi protokol in temu primerna oblačila, na tokratni diplomatski izlet pa so se s soprogami podali v športnih oblačilih. Najprej sta jih pred dvorcem Lantihieri v Vipavi sprejela župan mag. Ivan Princes in rektor Univerze v Novi Gorici dr. Danilo Zavrtanik. Ob ogledu dvorca so pokušali nekaj za dolino značilnih dobrot, nakar so se zapeljali do Ajdovščine, kjer jih je pred tovarno letal Pipistrel pozdravil lastnik Ivo Boscarol.

Dobrodošlico je tujim diplomatom v ajdovski občini zaželel župan Tadej Beočanin: »Spoštovane ekscelence, dragi visoki gostje. Zelo sem zadovoljen in počaščen, da vas lahko pozdravim v občini Ajdovščina sredi Vipavske doline. V dolini živimo ljudje odprtega duha, ker je bila vedno na prepihu. Vipavska dolina predstavlja naraven prehod z zahoda na vzhod Evrope, iz Furlanije v Panonsko nižino, kar so od antike naprej izkoriščala različna ljudstva in vojske. Vsi ti so tako ali drugače pustili pri nas svojo sled, še najbolj pa smo ponosni na ohranjene ostaline iz rimske dobe.   

Na prepihu je dolina tudi zaradi vetra, enega najmočnejših vetrov na zemeljski obli, burje, ki nastane zaradi mešanja toplega zraka z morja in hladnega z alpskih vrhov. Naša dolina je največja sredozemska dolina v Sloveniji in tudi najlepša. Burja prežene oblake in zato imamo več kot 300 sončnih dni na leto, kar ugodno vpliva na grozdje, iz katerega že tisočletja pridelujejo odlična vina in so jih cenili tudi na habsburškem dvoru. Tudi prve češnje so vipavski kmetje prodajali na Dunaju, Pragi, celo do St. Peterburga so jih vozili, ko so zgradili železnico.

Ajdovščina je bila sicer znana po svoji predelovalni industriji, ki pa jo je svetovna kriza močno prizadela. Tako danes iščemo nove programe, imamo vse več visokotehnoloških podjetji, kot je tudi Pipistrel, toda želimo izkoristiti tudi svoje naravne danosti, predvsem na področju turizma.

Prepričani smo, da lahko obiskovalcem ponudimo marsikaj zanimivega, ob vinu, sadju in kulinariki nasploh tudi še kulturno in tehnično dediščino.

Upam, da bo tudi tako eminenten obisk diplomatov pripomogel k prepoznavnosti Ajdovščine in Vipavske doline nasploh. Želim vam prijetno bivanje v naših krajih.«

Po ogledu Pipistrelove proizvodnje (vmes ni manjkalo sočnih češenj) so diplomati s spremstvom obiskali še Štanjel.