Zaslužen dom krajanov

datum: 09.06.2015
kategorija: Novice

Letošnjo obletnico požiga Ceste je okronalo odprtje novega doma krajanov. Uresničen je prvi del obsežnejšega načrta za celovito ureditev vaškega jedra.

Dom krajanov Cesta - odprtje, 7. junij 2015Ob lanski okrogli obletnici tragičnega dogodka na vasi so si Cestnarji obljubili, da bodo na letošnji praznik odpirali nov dom. »Na to odločitev gledam kot na priznanje in potrditev zavedanja, da smo si krajani v 70 letih od ponovnega rojstva vasi ta dom zaslužili,« je v svojem nagovoru povedal predsednik krajevne skupnosti Cesta Bogomir Tomažič ter dodal, da bi ga predvsem želeli podariti mladenkam in mladeničem iz te in sosednjih vasi: »Vam želimo ponuditi boljše pogoje, nove priložnosti in optimizem. Ne pozabite pa, da je temelj te hiše trma, vztrajnost in potrpežljivost …« Da je predvsem vizija in vztrajnost posameznikov utirala pot, je poudaril Tomažič in med ostalimi posebej izpostavil delo in prizadevanja svojega predhodnika, Erika Štruklja.

Dom krajanov Cesta - odprtje, 7. junij 2015Dom krajanov Cesta je umeščen v prostor, ki je že prej veljal za središčno točko, srečevališče krajanov. Je enostavno dostopen, v okolici pa je dovolj prostora za parkiranje. Glavni vhod v objekt je pod velikim in pred burjo zaščitenim nadstreškom – ta prostor bo imenitno služil za druženja. Osrednji prostor objekta je večnamenska dvorana. Ena od zunanjih sten dvorane je montažna, kar v prihodnosti daje možnost širitve. V pritličju so še priročna in večnamensko uporabna čajna kuhinja, razstavni prostor in sanitarije, dostopne za invalide. Objekt je v celoti dostopen gibalno oviranim, saj v zgornje nadstropje, kjer je sejna soba s teraso, ob stopnicah pelje tudi dvižna ploščad. Okolju prijazno in na dolgi rok ekonomično sta urejena tudi talno ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko, prezračevanje pa z rekuperacijo, kar omogoča ugodno klimo v prostorih v vseh vremenskih pogojih.

Dom krajanov Cesta - odprtje, 7. junij 2015Župan Tadej Beočanin je poudaril, da si občina prizadeva za enakomerni razvoj podeželja ter ob osnovnih, življenjskih projektih za izboljšanje življenja krajanov išče in podpira tudi podjetniške ideje: »Prepričan sem tudi, da bo današnja pridobitev dala še večji zagon številnim društvom, ki delujejo na vasi, da bodo ob tem vzbrstele še nove ideje, kako oplemenititi vlaganja. Občina je namreč v dveh letih oziroma v dveh proračunskih obdobjih za gradnjo doma na Cesti zagotovila dobrega pol milijona evrov. To ni majhna številka, vendar je smiselno vlagati tja, kjer so si zastavili jasne in izvedljive cilje in ki so doseženi s širokim soglasjem krajanov. In kjer se za boljši jutri razdaja predana ekipa. In to za Cesto velja.« Dodal je še, da je drugi del naložbe za dokončanje celovite ureditve vaškega jedra Cesta načrtovan za leti 2017, 2018.