V Črnomlju se zanimajo za delovanje ajdovske mladine

datum: 09.06.2015
kategorija: Sporočila za javnost

Na obisku v Ajdovščini se je danes mudila delegacija črnomaljske občine pod vodstvom županje Mojce Čemas Stjepanovič. Sprejel jo je župan Tadej Beočanin s sodelavkama Katarino Ambrožič in Eriko Zavnik. Po kratki predstavitvi obeh občin in izmenjavi pogledov na tekoče naloge občinskih uprav je goste zanimala predvsem ajdovska izkušnja z vključevanjem mladih v lokalno politiko. Ajdovska občina je namreč prejemnica mednarodnega priznanja GeniYouth zaradi uspešnega vpeljevanja strategije za mlade v delovanje občine in gosti iz Črnomlja so želeli v živo spoznati, kako to deluje v praksi. V Črnomlju imajo namreč večjo prazno stavbo, ki bi jo radi namenili mladinskim vsebinam.

Župan Tadej Beočanin je najprej poudaril, da je v oblikovanje strategije uspelo pritegniti veliko število mladih – tako ali drugače je bilo pri tem vključenih kar 600 od 3800 mladih, torej dovolj velik vzorec, da se je skozi široko javno razpravo, ankete, predloge, mnenja izčistila enotna strategija, ki temelji na osmih stebrih. Nekatere od teh občinska politika že uresničuje, potem ko je strategijo za mlade potrdil občinski svet in tudi v proračunu zagotovil denar. Tako je občina že razpisala občinske štipendije za deficitarne poklice in za študente iz socialno šibkih družin, medtem ko bo mladinski podjetniški inkubator zaživel prihodnje leto, dotlej je mladim podjetnikom za najem delovnega mesta na voljo vsaj coworking prostor v Palah. Občina bo tudi proučila možnosti, ali bi lahko pri zagotavljanju stanovanj za mlade (družine) večjo vlogo odigrale tudi stanovanjske zadruge oziroma kooperative. Dobro deluje tudi spletni portal Winfo, ki mladim ponuja koristne informacije in napotke o možnostih zaposlitve, natečajih, razpisih …

Srce mladinskega dogajanja bije v Mladinskem centru Hiša mladih (MC) v Palah, ki sicer deluje v okviru Zavoda za šport, mladim pa daje prostor in druge tehnične pogoje, da lahko pokažejo svojo ustvarjalnost. Mrežno organizacijo mladinskih društev predstavlja Mladinski svet Ajdovščina (MSA), ki je kot krovna organizacija mladih sogovornik občine pri kreiranju mladinske politike.

Gostje so si seveda ogledali tudi Mladinski center in hotel Hiša mladih v Palah, ki ga jim je razkazal vodja Matej Likar, delovanje MSA in Inštituta za mladinsko politiko pa sta predstavili Helena Harej in Rozana Mužica.