Savinjski sadjarji obiskali tudi Učni center Brje

datum: 10.06.2015
kategorija: Novice

Poln avtobus članov Sadjarskega društva Franca Praprotnika Mozirje je na svoji ekskurziji obiskal Vipavsko dolino. Ajdovski TIC je poskrbel, da so si pod vodstvom vodičke Janje Jazbar ogledali zanimive točke. Po osvežujočem ogledu izvira Hublja, z zeliščnimi sokovi okrepčilnem obisku Vile Lavande v Lokavcu, strokovnem ogledu enega največjih in najlepših nasadov češenj Bogdana Slokarja in sprehodu po zgodovinsko bogatem Vipavskem Križu so obiskali tudi Učni center na Brjah.

V pritličnih prostorih razstavno-prodajnega salona in predelovalnice so mozirski sadjarji izvedeli o namenu in poslanstvu Učnega centra. Veliko zanimanja je bilo za tehnološko opremo in potek samega procesa predelave sadja. Predstavili in opisali smo jim vsako linijo in postopek predelave posebej ter izmenjali mnenja o tehnologijah pridobivanja sadnih dobrot. 

V sicer mladem društvu, ki je bilo ustanovljeno leta  2003 ob 70-letnici smrti mozirskega nadučitelja in zaslužnega pospeševalca sadjarstva Franca Praprotnika, so predani osveščanju in ohranjanju travniških sadovnjakov kot pomembne sestavine podeželske kulturne dediščine. Tesno sodelujejo z ostalimi krajevnimi društvi in šolsko mladino, saj nudijo strokovno mentorstvo pri oskrbovanju šolskega sadnega vrta. Poleg organizacije strokovnih predavanj, praktičnih delavnic in ekskurzij so zadolženi tudi za oskrbo potomke mariborske stare trte in dveh Steverjevih trt v Mozirskem gaju.  Pohvalili so prizadevanje občine Ajdovščina za posluh pri razvoju podeželja, za iskanje novih možnosti za ohranitev naše bogate sadjarske dediščine in ne nazadnje tudi za spodbujanje mlajših generacij k nadaljevanju sadjarske tradicije.

Ingrid Marc

logobrje