Mednarodni bienale akvarela Castra 2015

datum: 10.07.2015
kategorija: Sporočila za javnost

Ajdovščina bo septembra prestolnica akvarela. Priljubljena in v današnjem času morda podcenjena likovna zvrst bo zasedla vse tri ajdovske galerije, slikarji pa bodo ustvarjali tudi po zanimivih okoliških krajih. Odprtje bienala bo 29. avgusta, zaprtje 30. septembra, vmes pa se bodo različni dogodki vrstili ob koncih tedna. Pričakujejo več sto akvarelistov iz celega sveta.

Pobudnik in organizator bienala akvarela Castra je Društvo likovnih umetnikov severne Primorske (DLUSP), slikarje pa je podprla tudi občina Ajdovščina, saj v celomesečnem dogajanju vidi priložnost za turistično promocijo krajev in tržno nišo v 'industriji kulture'.

Na mednarodni natečaj, ki ga je razpisalo društvo severnoprimorskih likovnikov, se je prijavilo več kot 700 akvarelistov iz 54 držav. Strokovna žirija v sestavi Aleksander Bassin – predsednik, dr. Jerica Ziherl (Hrvaška), Ernesto L. Francalanci (Italija), Nataša Kovšca, Danilo Jejčič, Franc Golob in Azad Karim je po trikrožnem sistemu izločanja odbrala 184 avtorjev, ki so v Ajdovščino že poslali svoja dela. Med prispelimi akvareli je žirija 13. junija podelila deset nagrad in pet diplom.

Avtorjem, med katerimi gre tudi za uveljavljena imena svetovnega akvarela, jih bodo slovesno izročili na dan odprtja bienela. Dela bodo razstavljena v vseh treh ajdovskih galerijah, največ v društveni - Lokarjevi galeriji, pa tudi po izložbenih oknih opuščenih lokalov v središču mesta.

Ob koncih tedna pa bodo v Ajdovščino prihajali tudi tisti, ki bi se želeli v tehniki akvarela izpopolniti pod vodstvom priznanih mojstrov. Motive, vedute in pejsaže bodo iskali na srečanjih in delavnicah (pod naslovom Slikajte z mano) ob Ajdovščini še v Vipavi, Vipavskem Križu, Štanjelu, Brdih, Kanalu, celo v Ljubljani. Spremljevalni program bo za goste zanimiv tako po strokovni plati, kot tudi v ponudbi tradicionalne kulinarike Vipavske doline. »Želimo se izkazati kot dobri gostitelji, da bodo slikarji odšli iz Ajdovščine z dobrimi občutki ter vtisi in da bi se na bienale čez dve leti vrnili,« pravi Franc Golob, vodja projekta in generalni sekretar bienala.