Optika že skoraj pod zemljo

datum: 29.07.2015
kategorija: Novice

V teh dneh po Ajdovščini intenzivno potekajo terenska dela na projektu IR optika. Gre za državni projekt, s katerim želi država vzgojno izobraževalne, kulturne in športne ustanove priključiti na sodobno digitalno infrastrukturo omrežja ARNES.

Optika-julij 2015V Ajdovščini bodo v okviru projekta ministrstva v to omrežje povezani OŠ Danila Lokarja, OŠ Šturje, Srednja šola Veno Pilon, Otroški vrtec Ajdovščina – enoti Ribnik in Ob Hublju, Glasbena šola Vinka Vodopivca, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Pilonova galerija in Ljudska univerza Ajdovščina. Zavod za šport se bo na omrežje priključil v lastni režiji, prav tako bo kasneje mogoče priključiti še druge objekte. Občina Ajdovščina si je tudi zagotovila lastne direktne optične povezave do teh ustanov.

Z izkopi se je začelo v začetku julija, zaključek del je predviden za konec avgusta. Dela potekajo po načrtu, trenutno se polaga cev po Vilharjevi ulici proti stavbi nove osnovne šole, kjer bo tudi novo vozlišče ARNES.

Internet za priključene ustanove bo brezplačen in izredno hiter – 1Gbit na sekundo. Preko tega omrežja bo mogoče uporabljati tudi IP telefonijo.

Povezane vsebine:

Nacionalno optično omrežje ARNES tudi v Ajdovščini

Projekt IR Optika