Še sreča, da so bili gasilci blizu in hitri

datum: 30.07.2015
kategorija: Novice

Včeraj zgodaj popoldan je v Ajdovščini zagorelo, požar je nastal na objektu nekdanje Kovinske. Zaradi izredno hitre intervencije se je, kljub veliki potencialni nevarnosti, akcija zaključila brez poškodb in z relativno minimalno škodo.

Foto Miha ErgaverRazlog za požar še ni znan. So ga pa tamkajšnji delavci takoj zaznali ter poklicali gasilce in ga tudi že sami začeli gasiti. Prva ekipa gasilcev je bila tako na kraju požara v pičlih 3 minutah, nekaj minut kasneje pa še druga. V intervenciji, ki je trajala od 12.47 do 15.30, je sodelovalo 6 poklicnih gasilcev iz GRC-ja in 2 pripadnika PGD Ajdovščina.

Kljub hitri in učinkoviti intervenciji pa je konstrukcija objekta uničena. Gorelo je na okoli 150 m2 ostrešja, na katerem je bilo nameščenih za 60 m2 fotovoltaičnih panelov. Prav sončne elektrarne, ki se jih je pred leti, ob finančni spodbudi države, na veliko postavljalo na strehe, so precej problematične za gašenje, saj gasilci nimajo jasnih navodil. V osnovi bi se morali držati navodila, da se objektov pod napetostjo ne gasi, saj so sončne elektrarne pod stalno napetostjo. Na območju občine Ajdovščina je kar 29 takšnih sončnih elektrarn, s skupno močjo preko 5000 kW.

Direktor - poveljnik GRC Ajdovščina Miha Ergaver je ob vseh teh dejstvih zadovoljen z izidom včerajšnje akcije, hkrati pa opozarja, da se je vse srečno razpletlo zgolj zaradi izredno hitre intervencije. Škoda je tako minimalna, obvarovani pa so bili tudi sosednji poslovni objekti.