Prvi pridelek z občinske njive

datum: 06.08.2015
kategorija: Novice

V občinskem poskusnem nasadu je dozorel prvi pridelek. Jedilni oslez ali okra (Abelmoschus esculentus) je zanimive oblike, predvsem pa prava zakladnica vitaminov in mineralov. Okra pa je le ena od eksotičnih rastlin, ki lepo uspevajo v poskusnem nasadu. Konec avgusta bo potekal dan odprtih vrat z vodenim ogledom nasada.

Okra ali jedilni oslezOkra ali jedilni oslez je enoletni ali dvoletni grm z zelenimi plodovi, polnimi semen. Ima blag okus, ki rahlo spominja na jajčevec. Mladi plodovi so, rahlo posoljeni, užitni tudi surovi. Sicer pa okro lahko kuhamo, pečemo, cvremo, ali uporabljamo kot gostilo za juhe in zelenjavne omake. Lepo se poda k sredozemski zelenjavi in morskim jedem. Prepražena zrela semena uporabljajo celo kot kavni nadomestek. Okra je tudi prava zakladnica vitaminov in mineralov, blagodejno vpliva na prebavila in ožilje, čisti sečne poti.

V občinskem poskusnem nasadu pod Mercator centrom poleg okre odlično uspevajo še afriške kumare, sladki krompir, andske jagode, muškatne buče, maslenke in druge jedilne buče ter lubenice. Nasad si bo mogoče pod strokovnim vodstvom ogledati v okviru dneva odprtih vrat, v četrtek, 27. avgusta, ko bodo potekala tudi zanimiva predavanja, delavnice in pokušine jedi iz pridelkov.