Ustje – krajevni praznik

datum: 10.08.2015
kategorija: Novice

Minuli konec tedna so obeležili krajevni praznik na Ustjah. Obeležujejo ga v spomin na požig vasi, 8. avgusta leta 1942. V imenu Občine Ajdovščina je krajane na slovesnosti nagovoril podžupan Alojzij Klemenčič.

Krajevni praznik Ustje 2015Požgana vas in 8 pobitih talcev je usodno zaznamovala krajane, ki so se po vrnitvi nazaj zaobljubili, da bodo v primeru preživetja 8. avgust obeleževali kot vaški praznik. Vas so obnovili z veliko mero trdne volje, iznajdljivosti in medsebojne pomoči. Kako dosti se je v zadnjih letih naredilo na Ustjah, je v svojem nagovoru povedal predsednik krajevne skupnosti Simon Stibilj. Danes je to sodobno komunalno opremljena vas, s smelimi načrti pred seboj. Predsednik pa je poudaril, da prijetno vas naredijo predvsem lepi odnosi med krajani.

V imenu Občine Ajdovščina je krajane nagovoril podžupan Alojzij Klemenčič ter poudaril pomen zgodovinskega spomina na kruti dogodek v vasi.

Ob osrednji slovesnosti s polaganjem venca k spomeniko in spominsko mašo, so praznik obeležili tudi s športnimi tekmovanji in glasbenim dogajanjem.