Dober pridelek »občinske njive«

datum: 28.08.2015
kategorija: Novice

Muškatne buče velikanke, zasajeni sta dve različni sorti

Pri najboljšem ajdovskem sosedu je včeraj gostovala priložnostna prireditev Razstava in predstavitev vrtnin iz poskusnega občinskega nasada. Obilen pridelek je zbudil precej zanimanja. Predvsem so navdušeni vrtičkarji, ki bi z eksotičnimi vrtninami želeli okrasiti domače gredice.

Razstava in predstavitev vrtnin, avgust 2015, BIS Poskusna nasada eksotičnih rastlin in trajnic v Ajdovščini sta bile to poletje pomembna medijska tema. Na odprtju razstave se je župan Tadej Beočanin v svojem nagovoru pošalil, da nas Slovenija skorajda bolj pozna po »ajdovskih bananah«, kot po vipavskih češnjah ali marelicah, takoj nato pa resno dodal, da se bo Občina še naprej trudila tudi za prepoznavnost tradicionalnega vipavskega sadja: »Vipavski kmetje so zaradi različnih razlogov, kot so denimo nizke odkupne cene, neurejen odkup ali slabe možnosti namakanja ob vse pogostejših sušnih obdobjih, začeli opuščati vzgojo nekaterih za dolino značilnih kultur. Občina Ajdovščina je kmetom želela poiskati nove priložnosti in se odločila za poskusno uvajanje novih kmetijskih vrst, tako zelenjadnic kot sadnih vrst in grmovnic

Štefan Kobal, ki je skrbel za vrtnine, je obiskovalcem razstave razkazal njivo. V bližini ajdovske čistilne naprave je na 4000 m² posajen nasad devetih različnih sadnih vrst, ki bodo za prvi pravi pridelek potrebovale še nekaj let. Na polju pod najboljšim sosedom pa je 3000 m² velika njiva z devetimi različnimi vrtninami, ki so vročemu in vetrovnemu vremenu navkljub presenetljivo dobro obrodile. »Dosedanjo bero plodov z občinske njive smo namenili javnim zavodom, za zdaj vrtcu, po počitnicah pa tudi šolam, oziroma tistim, ki bodo pokazali zanimanje. Podobno velja za tiste naše gostince, ki iščejo nove okuse in drugačne kombinacije jedi,« je v nagovoru povedal župan Tadej Beočanin.

Strokovni sodelavec tega zanimivega občinskega projekta, Rajko Rajko Črv, strokovni sodelavec projekta, je predstavil vrtnine in oceno donosaČrv, je predstavil vrtnine ter podal prve ocene o donosnosti. V tem trenutku je za ajdovskega kmeta še najbolj zanimiva lubenica, saj je ocena donosa glede na pridelek skoraj 50 ton na hektar. Poleg dobrega donosa pa so doma vzgojene eksotične rastline, ki jim očitno paše v zadnjih letih bistveno višja povprečna poletna temperatura, okusnejše od uvoženih primerkov, saj ostanejo na njivi do polne zrelosti.

V hotelu Gold Club imajo že nekaj časa v kulinarični ponudbi tudi jedi iz vrtnin, pridelanih na občinski njivi. Šefinja hotelske kuhinje, Šefinja kuhinje ajdovskega hotela Alenka Kodele je navdušila z jedmi iz vrtnin iz poskusnega nasada. mojstrica Alenka Kodele, je nekaj izbranih jedi pripravila za pokušino ob razstavi, in navdušila. Bučni njoki, kruh, pita, piškotki, pa solata iz okre, mehiške kumarice v kisu … Alenka meni, da so vrtnine nadvse uporabne v kulinariki, gostje pa da kar radi posegajo po njih, predvsem tujci. Kot poseben gost je razstavo obiskal tudi gospod Bano Diallo, po rodu iz Gvineje, domorodne dežele okre (jedilnega osleza). Predstavil je to tipično afriško rastlino ter pripravil zanimivo okrino mesno jed. Na pokušini pa je bila tudi kava iz posušenih okrinih semen.

Oglejte si vrtnine iz občinskega poskusnega nasada