Za razred več prvošolčkov

datum: 01.09.2015
kategorija: Novice

V ajdovski občini v šolske klopi letos seda 1685 učencev, 17 več kot lani. Največ učencev ima ajdovska šola Danila Lokarja(590), sledi šola Dobravlje (486), Šturje (395), na Colu imajo 171 učencev, otliško šolo pa bo obiskovalo 61 šolark in šolarjev. Obe ajdovski šoli sta vpis povečali, šturska za 27 učencev, šola Danila Lokarja pa za 16. Dobraveljska in otliška šola bosta imeli osem učencev manj, colska pa devet.

Tudi sicer številke o vpisu prinašajo zanimive primerjave. Spodbudno je, da se je število prvošolčkov v občini povečalo za velik razred, namreč za 26 otrok. Na drugi strani se je precej manjšalo število učencev, ki letos zaključujejo šolanje - za kar 44, največ na račun Dobravelj, kjer bo devetošolcev 29 manj kot lani. Imajo pa zato 9 prvošolčkov več. Kar 17 prvošolčkov več kot lani beležijo v Šturjah, medtem ko imajo ostale tri šole povsem enako število prvčkov kot v lanskem letu.

sola2Vseh pet šol ima pouk organiziran v tridesetih oddelkih, enem več kot lani. Najmanjša šola, otliška, nima podružnice, colska jo ima v Podkraju, šturska v Budanjah in ajdovska v Lokavcu, med tem ko ima dobraveljska šola kar pet podružnic (Črniče, Vrtovin, Vipavski Križ in letos zadnjič Šmarje, medtem ko se v podružnici v Skriljah letos veselijo obnovljenih prostorov.

Na prvi šolski dan je učence petih šol v občini nagovoril župan Tadej Beočanin:

»Drage šolarke in šolarji!

Spočiti in polni pričakovanj sedate v šolske klopi ter se podajate novemu znanju naproti.

Bodite vedoželjni, pogumni in odločni, saj je znanje mogočno orodje, ki odpira marsikatera vrata. Spoštujte učitelje in starše ter izkoristite njihovo znanje in izkušnje. Okrepite prijateljstva in poiščite nova, saj je vsak trenutek lepši, če ga lahko s kom delimo. Bodite aktivni in pomagajte tistim, ki potrebujejo vašo pomoč – doma, v šoli in v soseski. Vse skupaj bo zgradilo vašo osebnost in iz vas naredilo velike ljudi, ki vedo, kaj hočejo. Vedno ne bo lahko, toda kdor vztraja, zmaguje. Iz šole boste izšli kot zmagovalci tudi, če boste sledili svojim željam in ciljem, če boste znali uveljaviti svoje darove. Ste naše veliko upanje! Zaupajte vase, kot sam zaupam v vas, in upajte si sanjati svoje sanje.

Vsem želim prijeten prvi šolski dan, ki je zlasti poseben za naše prvošolke in prvošolce. Srečno!«