Skupaj v prenovljenih prostorih

datum: 16.09.2015
kategorija: Novice

V Skriljah je v ponedeljek, 14. septembra, potekalo veliko slavje ob odprtju prenovljene šole in novih prostorov krajevne skupnosti. Veselje je neizmerno, z občinsko naložbo je namreč zagotovljen obstoj in razvoj šolstva v Skriljah, hkrati pa se že sicer dobro povezani šola in krajevna skupnost združujeta tudi prostorsko.

Odprtje šole in ks v Skriljah, september 2015Mirjam Kalin, ravnateljica Osnovne šole Dobravlje, v okrilju katere deluje podružnica Skrilje, in Brigita Habjan Štolfa, predsednica Krajevne skupnosti Skrilje, ki ima nove prostore v prizidku šole, sta uvodoma skupaj nagovorili nabito polno dvorano obiskovalcev. Ravnateljica je na kratko opisala zgodovino šolstva v Skriljah ter pohvalila prenovo, s katero podružnica pridobiva vse tisto, kar je nujno potrebovala – in še več. Predsednica pa je pripovedovala o dolgi poti krajevne skupnosti do svojih prostorov, ki sega desetletja nazaj. V pravem trenutku sta se obe potrebi srečali – dodana vrednost občinske naložbe je namreč ravno v združevanju šolskih prostorov s prostori za krajane, ki z velikim dvoriščem tvorijo osrednjo družabno točko v vasi. Manjka le še ustrezna dovozna pot, ki pa je že vključena v investicijske načrte Občine Ajdovščina za prihodnje leto.

Odprtje šole in ks v Skriljah, september 2015Osrednji govornik na proslavi je bil župan Tadej Beočanin. Sobivanje šole in krajevne skupnosti je simbolno označil kot »dva stebra iste kolone«. »Šola zagotovo daje utrip kraju, še posebej, ker jo poleg domačih otrok obiskujejo še otroci iz petih vasi. Današnja pridobitev pa bo dala še večji zagon domačinom k društvenemu in družabnemu življenju, zato je naložba toliko bolj upravičena,« je med drugim dejal.

Prenovo je predstavil arhitekt Andrej Čopič, ki je pri snovanju izhajal iz tradicionalne skrlanske hiše ter na sodoben način ohranil zanimive detajle, med katerimi še posebej izstopa lesen balkon – »gank« v telovadnici.

Odprtje šole in ks v Skriljah, september 2015Nadvse prisrčen kulturni program so pripravili šolarji – nastopilo jih je vseh 65, ki obiskujejo skriljsko podružnico. Krajani pa so poskrbeli za dobrodošlico – pred vhodom v večnamensko telovadnico, kjer je potekala slovesnost, nas je namreč pričakala kolona. V novih prostorih krajevne skupnosti pa so bile razstavljene rokodelske umetnine domačinov.

Podružnična šola Skrilje, ki je vrata odprla 1. septembra, nadaljuje svoje delo po ustaljenem načrtu. Krajevni skupnosti Skrilje pa načrtov za prihodnost ne manjka, prostora bo dovolj za Odprtje šole in ks v Skriljah, september 2015vse aktivnosti, delavnice, predstave, predavanja, pa tudi za šagro sv. Marjete, ki je v zadnjih nekaj letih ponovno oživljena.

Naj "skrlanska cimbura" ki so jo ob tej priložnosti simbolno vsadili ravnateljica, predsednica in župan, dobro uspeva!