Slovesen semanji dan v Vipavskem Križu

datum: 05.10.2015
kategorija: Novice

Za prvo oktobrsko soboto je bil v Vipavskem Križu napovedan prav poseben praznični semanji dan. Zaključena je namreč naložba v celovito okoljsko prenovo tega srednjeveškega bisera. Obiskovalcev se je trlo, vabljeni gostje so zasedli prve vrste, grof in grofica pa sta dogajanje spremljala kar iz odra.

Vipavski Križ prenovljenV srednjeveško zgodbo semanjega dne je bila zavita slovesnost ob zaključku celostne okoljske prenove Vipavskega Križa, v soboto, 3. oktobra 2015. Goste so že pred vhodno »kolono« pričakali kriški gardisti, grof in grofica sta se sprehajala med štanti, nato pa zasedla častni mesti na »dvignjenem podesti«. Prireditev sta vodila pisar, ki se je sprehajal med zgodovinsko pomembnimi letnicami Križa, in strašno zgovorna dekla, ki so se je naveličali v bližnjem samostanu …  Humorno zgodbo, polno lokalnih posebnosti in v kriškem narečju, je sestavila Irma Krečič Slejko, ki se je že večkrat izkazala s predstavami v tem okolju, med drugim je tudi avtorica Božične zgodbe. V kulturnem programu so sodelovali šolarji iz kriške podružnice OŠ Dobravlje, glasbeniki in pevci.

Predsednik krajevne skupnosti Vipavski Križ Harij Bat Pred govorniškim mikrofonom so se zvrstili trije govorci. Predsednik krajevne skupnosti Harij Bat se je zahvalil vsem – načrtovalcem in izvajalcem – še najbolj pa domačinom, ki so znali potrpeti nekaj mesecev hrupa in prahu. Domačine je tudi pozval k aktivnosti: »Križani, dajmo se podpirat in pomagat, da bomo bolje izkoristi, kar smo danes dobili. Odprimo domačo obrt, trgovinico in gostinski lokal. Storimo to danes, ko se delo težko dobi …« Turistični razvoj Križa v prihodnje vidi tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, ki je izrazil veselje ob pogledu na prenovljeno Državni sekretar na MGRT Aleš Cantarutti mestece. Razvoj turizma je prioriteta gospodarskega ministrstva in Vipavski Križ je lahko del teh načrtov, je še poudaril.

Tudi župan Tadej Beočanin je v slavnostnem govoru poudaril pomen turističnega razvoja kraja: »Podobna mesteca v turistično bolj prepoznavnih pokrajinah živijo izključno od turizma. Lahko da še dveh cerkva nimajo, gradu in samostana, imajo pa v vsaki hiši lokal, apartma, sobo za turiste. In seveda zgodbo.«  Župan je preletel naložbene številke, ki so zagotovile pogoje tako za ohranjanje in povečanje poseljenosti, kot tudi za nadaljni razvoj Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin naselja in celotnega območja. »Turizem se prodaja skozi dobre zgodbe, to znajo povedati turistični operaterji po celem svetu, tudi tam, kjer v bistvu ni prav veliko videti. Kriške zgodbe si kar podajajo roko, od samega imena, do vodnjakov, enega za gosposko, drugega za meščane. Tako so tudi položeni tlakovci, beli v imenitnejšem delu vasi, sivi v skromnejših gasah. Pa o Primožu Trubarju in njegovi pridigi, ki je v bistvu pripeljala v Križ nove graščake, ti pa kapucine, ki Križu dajejo pečat že skoraj 400 let in so zakladnica kulturne dediščine na čelu z izvirniki Janeža Svetokriškega. Prav Tobija Lioneli, sam Križan, je bil imeniten pripovedovalec zgodb. Zanimiva je še zgodba o kriški gardi, in o strehi gradu, ki naj bi ga odkrila burja …,« je o kriških zgodbah pripovedoval župan, prepričan, da se je z zaključeno naložbo začela pisati nova zgodba o turističnem razcvetu.

Evropski sklad za regionalni razvoj Več informacij o tej pomembni naložbi Občine Ajdovščina, skupaj vredni kar okroglih dva milijona evrov, si  lahko preberete tule. 1,2 milijona evrov je Občini uspelo pridobiti iz javnega razpisa Evropskega sklada za regionalni razvoj, preko Minitrstrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.  

Vipavski Križ prenovljenPo slovesnosti pred gradom so se gostje v sprevodu podali na ogled prenovljenega Križa ter na poti doživeli prijetna umetniška presenečenja. Pisar pa je kriško kroniko zaključil z zgodovinsko pomembnim datumom – 3. oktobra leta 2015 je v Vipavskem Križu potekala velika slovesnost ob zaključku prenove, ki je v mestecu z bogato srednjeveško tradicijo začela pisati novo zgodbo.