Filmska vzgoja za osnovnošolce in veliko ajdovsko odkritje

datum: 21.10.2015
kategorija: Novice

Že od ponedeljka naprej v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini poteka Teden filma – filmska vzgoja mladih v organizaciji Zveze kulturnih društev Ajdovščina in osnovnih šol iz naše občine, projektu pa se je pridružila tudi osnovna šola iz Vipave. Idejo o načrtnem izvajanju filmske vzgoje v šolah je finančno podprla tudi Občina Ajdovščina.

Cirkus Chaplin Osnovnošolci si v teh dneh ogledujejo film Charlieja Chaplina Cirkus. Učitelji učence vnaprej pripravljajo na ogled filma in njegove vsebine, po ogledu pa sledi še pogovor o filmu z različnih vidikov.

Ob zaključku Tedna filma – filmska vzgoja mladih pa bo v petek, 23. oktobra ob 20.00 v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini projekcija filma Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev (komedija iz leta 1916, nemi film). Dolžina filma: 36 min.

Komedija, ki je spravljala v smeh ljudi pred 100 leti, bo v Ajdovščini na ogled iz prav posebnega razloga. Film je namreč veljal za izgubljenega – vse dokler ni kustos Goriškega muzeja Drago Sedmak iz Ajdovščine opozoril na najdbo v zapuščini ajdovskega zbiratelja in tudi upravnika ajdovskega kina Štefana – Stipeta Štekarja: na edino kopijo slovitega filma na svetu! O pomenu odkritja bodo spregovorili filmski strokovnjaki iz Slovenske Kinoteke.

Projekcija je brezplačna, vabljeni na ogled!

ko sem bil mrtev plakat taprav