Spominsko priznanje Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ajdovščina ob 90-letnici

datum: 02.11.2015
kategorija: Novice

Prostovoljno gasilsko društvo Ajdovščina je v petek, 30. oktobra, s slavnostno akademijo obeležilo 90. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti sta župan Tadej Beočanin in podžupan Alojzij Klemenčič društvu izročila Spominsko priznanje Občine Ajdovščina.

PGD Ajdovščina Na svoji 10. seji so ajdovski občinski svetniki potrdili predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, da se Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ajdovščina ob častitljivem jubileju podeli Spominsko priznanje Občine Ajdovščina.

Župan Tadej Beočanin in podžupan Alojzij Klemenčič sta izročila priznanje na slavnostni akademiji ob 90-letnici, sprejeli so ga predsednik Zdravko Rijavec, podpredsednik Izidor Peljhan in podpoveljnik Ivo Lokar. V svojem nagovoru je župan poudaril pomen gasilstva, ki se je znalo skozi čas prilagajati novim razmeram: »To se pozna še danes in tako si sodobnega sistema zaščite in reševanja brez prostovoljnih gasilcev ni mogoče predstavljati – gasilci so v sistemu najbolj množično zastopani in so zato njegov temelj.« Društvu, ki šteje 200 članov, od katerih jih je najmanj 70 aktivnih, med njimi tudi ženska gasilska četa, je v bližnji prihodnosti obljubil nove prostore.

Pomembni priznanji za dolgoletno aktivno delo v društvu sta iz rok namestnika predsednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenika prejela tudi dva člana društva. Gasilski časnik in podpoveljnik društva Miloš Majeršič je prejel gasilsko plamenico tretje stopnje za 30 let prostovoljnega gasilskega dela. Dušan Batista pa je za 40 let aktivnega dela v prostovoljnem gasilstvu prejel plamenico druge stopnje.

Ob obletnici je izšel tudi zbornik, uredil ga je Artur Lipovž. Zbornik pripoveduje o nastanku in zgodovini društva – PGD Ajdovščina je nastalo iz dveh društev, ki sta delovali vsak na svojem bregu Hublja … Predvsem pa je Lipovž v zborniku opisal živahno zadnje desetletje ajdovskih prostovoljnih gasilcev.

 

Obrazložitev Spominskega priznanja Občine Ajdovščina

Prostovoljno gasilsko društvo Ajdovščina ob 90-letnici delovanja ter za pomoč ljudem v stiskah in nesrečah prejme Spominsko priznanje Občine Ajdovščina.

Prostovoljno gasilsko društvo Ajdovščina letos praznuje 90-letnico obstoja. Ustanovni člani so prihajali tako iz Ajdovščine kot iz Šturij. Gasilstvo so gradili na zdravih temeljih, hoteli so združevati ljudi, delati z njimi in zanje. Že od vsega začetka so bili povezani s krajem. Brez medsebojnega zaupanja in sodelovanja ne bi dočakali tako visokega jubileja. So lahko zgled, iz katerega črpamo moč za danes in jutri. Vse te lastnosti pri svojem delovanju zasleduje tudi Občina Ajdovščina.

Prostovoljne gasilce pa odlikujejo še druge lastnosti, kot so pogum, prostovoljnost, pomoč sočloveku in zagotovo je pri vsakemu gasilcu prisotna želja pomagati sočloveku v nesreči. Kako sicer razumeti, da človek pusti svoje delo, družino, svoje načrte in se odzove klicu na pomoč, kadarkoli in kjerkoli. Tega ne zmore vsak, zato so gasilci še posebej lahko ponosni na poslanstvo, ki ga tako požrtvovalno opravljajo. Nanje pa smo lahko ponosni občani, ker vemo, da nam bodo priskočili na pomoč takrat, ko jih bomo najbolj potrebovali. V 90 letih delovanja se je nabralo veliko dogodkov in zgodb, ki so jih ustvarili člani društva in pripovedujejo o njihovem srčnem in predanem delovanju.